Jeruzalem krijgt weer seculiere burgemeester

De seculiere high tech-miljonair Nir Barkat heeft het burgemeesterschap van Jeruzalem in de wacht gesleept.

De 49-jarige Barkat heeft dinsdag de steun gekregen van 52 procent van de stemgerechtigde Jeruzalemmers, bleek in de nacht van dinsdag op woensdag na het tellen van de stembiljetten. Zijn belangrijkste tegenstrever Meir Porush, een ultra-orthodoxe rabbijn-politicus, bleef steken op 43 procent.

Ongemakkelijker voelen
Met de winst van Barkat krijgt Jeruzalem na vijf jaar weer een seculiere burgemeester. Bij de vorige verkiezingen wist het ultra-orthodoxe deel van de stad (ruim 25 procent van de bevolking) nog een religieuze burgemeester verkozen te krijgen. Maar de seculiere Jeruzalemmers (ruim 40 procent) voelen zich steeds ongemakkelijker onder de opmars van de religieuzen en gingen dinsdag in voldoende mate stemmen om Barkat aan de overwinning te helpen. De opkomst was 41 procent.

In zijn overwinningstoespraak heeft Barkat beloofd burgemeester van ‘alle Jeruzalemers’ te willen zijn. ‘Er is in Jeruzalem plek voor iedereen. Als er niet voor iedereen plek is, dan is er voor niemand plek.’

Oligarch
De Palestijnen in Oost-Jeruzalem (ruim 30 procent) hebben zoals gebruikelijk de gemeenteverkiezingen geboycot. Het was een teleurstelling voor de Russische oligarch Arkadi Gaydamak, die zijn hele campagne had gericht op het Arabische bevolkingsdeel. Hij hoopte voor een stunt te zorgen. De Palestijnen betalen wel stadsbelasting, maar krijgen daar nauwelijks goede voorzieningen voor terug. Gaydamak wilde hen ertoe verleiden hun stem eindelijk te laten gelden. Maar hij kreeg uiteindelijk slechts 3,6 procent van de stemmen.

De Palestijnse kiesgerechtigden, daartoe opgeroepen door de Palestijnse Autoriteit op de Westoever, negeerden de verkiezingen. Zij zien het stadsbestuur als een bezettingsbestuur, waaraan ze met hun stem geen legitimiteit willen geven. Israël heeft in 1967 de oostelijke stadshelft veroverd en later geannexeerd om de stad ‘voor eeuwig te verenigen’. De Palestijnen hopen echter dat een deel van Jeruzalem ooit de hoofdstad wordt van hun onafhankelijke staat. De internationale gemeenschap steunt hen in dat streven.

Vereniging van Jeruzalem
Tijdens de campagne heeft Barkat zich geprofileerd als een rechts politicus voor wie de ‘vereniging van Jeruzalem’ boven alles gaat. Hij benadrukte zijn diensttijd als parachutist en beloofde de Joodse religieuze kolonisten geen strobreed in de weg te leggen bij hun pogingen zich in Oost-Jeruzalem te nestelen. Barkat steunde zelfs een controversieel voorstel om een nieuwe Joodse nederzetting in Oost te bouwen.

Zijn flirt met de religieuze zionisten leek Barkat stemmen te gaan kosten onder de linkse kiezers. Maar uiteindelijk lijken zij de opkomst van de ultra-orthodoxie meer te vrezen dan de invloed van de kolonisten.

Als burgemeester heeft Barkat geen zeggenschap in onderhandelingen met de Palestijnen over de toekomst van Jeruzalem. Hij heeft echter wel invloed op het politieke klimaat in Jeruzalem. Een van zijn voorgangers, de huidige demissionair premier Ehud Olmert, was in de jaren negentig een groot pleitbezorger van het koloniseren van Oost-Jeruzalem. Onder zijn bewind is er een grote seculiere vlucht uit de stad op gang gekomen.

]]>

(AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.