Jeroen Dijsselbloem verlaat politiek - hij geeft zetel in Tweede Kamer op omdat hij 'vuurkracht' ontbeert

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verlaat over twee weken de politiek. Hij geeft zijn zetel in de Tweede Kamer op omdat hij 'de vuurkracht' ontbeert die de negenkoppige PvdA-fractie in de oppositiebankjes volgens hem hard nodig heeft.

Marc Peeperkorn
Jeroen Dijsselbloem afgelopen september in de Griekse hoofdstad Athene. Beeld afp
Jeroen Dijsselbloem afgelopen september in de Griekse hoofdstad Athene.Beeld afp

Dat schrijft Dijsselbloem in een brief die hij dinsdagavond aan Kamervoorzitter Arib heeft gestuurd.

'Het (verbeteren van de samenleving, red.) is nooit af en dat maakt het bepalen van het moment van vertrek zo moeilijk', schrijft Dijsselbloem. De verkiezingsuitslag van 15 maart, waarbij de PvdA van 38 naar 9 zetels duikelde, gaf echter de doorslag. 'De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb.'

Dijsselbloem legt zijn Kamerlidmaatschap per 25 oktober neer, in de week waar het aantreden van het nieuwe kabinet wordt verwacht. 'Ik verlaat daarmee de Nederlandse politiek. En dat valt me zwaar.' Na de verkiezingen was Dijsselbloem officieel Kamerlid, maar werkte hij voorlopig verder als demissionair minister.

De PvdA'er maakt wel zijn mandaat af als voorzitter van de Eurogroep (tot medio januari). De ministers van Financiën van de eurolanden stemden daar eerder deze week mee in. Over zijn verdere toekomstplannen laat hij zich niet uit in zijn brief aan de Kamervoorzitter.

Dijsselbloem kwam in 2000 in de Tweede Kamer en werd minister van Financiën in 2012. 'Een intensieve tijd' schrijft hij, waarin 'de samenleving razendsnel is veranderd en we de opdracht hadden Nederland steeds weer aan te passen'. Hij zegt 'trots' te zijn over de manier waarop het VVD-PvdA-kabinet Nederland door de zware economische crisis heeft gestuurd. 'Nederland doet het weer goed, we zitten in de kopgroep van Europa en de Eurozone is weer een motor van de wereldeconomie.'

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

'Maar de grote stappen van de afgelopen jaren hebben ook hun sporen nagelaten. En de uitslag van 15 maart is de politieke prijs die daarvoor is betaald', aldus Dijsselbloem. De PvdA moet volgens hem nu een nieuwe koers uitzetten in de oppositie.

Hij schrijft dat de afweging in januari om opnieuw op de PvdA-lijst te staan 'moeilijker was dan ooit'. Zijn familie en vrienden trokken aan hem na vijf zware ministersjaren, maar de loyaliteit aan zijn partij en 'de plicht' verantwoording af te leggen over de zware bezuinigingen en hervormingen wonnen het. Hij bond zelfs de strijd aan om de derde plek van de lijst te bemachtigen. Maar het dramatische verlies van 29 zetels, heeft zijn heilig vuur uitgedoofd.

Lees hier verder over Jeroen Dijsselbloem

Zo gaan de ministers van Rutte II de geschiedenis in
Rutte II ging stoïcijns de crisis te lijf, maar wist zichzelf niet geliefd te maken. Hoe gaan de ministers de politieke geschiedenis in? Over Dijsselbloem: 'PvdA'ers die minister van Financiën worden, rekenen graag af met het al dan niet bestaande vooroordeel dat PvdA'ers de miljarden het liefst over de balk smijten.'

Nog drie maanden Eurogroep-voorzitter
Maandag werd bekend dat Dijsselbloem nog drie maanden voorzitter van de Eurogroep blijft, het invloedrijke gezelschap van Europese ministers van Financiën. Hij kreeg de unanieme steun van de eurocollega's om zijn mandaat tot 13 januari volgend jaar af te maken.

'Schnaps und Frauen'
Lees ook het interview terug dat de Volkskrant met Dijsselbloem had na alle ophef over zijn 'Schnaps und Frauen'-uitspraak, afgelopen voorjaar. 'De kwestie is enorm geëscaleerd, het lijkt inmiddels alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan', zei Dijsselbloem. 'Iedereen loopt in een grote boog om me heen.'

'Dijsselbloem had het kunnen weten'
Met een beetje historisch besef had Dijsselbloem trouwens geweten dat je nooit over drank en vrouwen moet beginnen, ook niet als metafoor, schreef Bert Wagendorp in zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden