Nieuws Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem: Rutte twee keer langs afgrond tijdens eurocrisis

Het premierschap van Mark Rutte heeft tijdens de eurocrisis tot twee keer toe gewankeld. Eerst dreigde de PvdA zijn kabinet ten val te brengen, de tweede keer muitte de VVD-fractie tegen de eigen partijleider. Dat schrijft voormalig PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in zijn boek De Eurocrisis. Het verhaal van binnenuit dat zaterdag verschijnt.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP

Dijsselbloem onthult dat meerdere PvdA’ers ten tijde van Rutte I de eurocrisis wilden aangrijpen om het toenmalige kabinet ten val te brengen. Premier Rutte was destijds afhankelijk van de steun van oppositiepartij PvdA, omdat gedoogpartner Geert Wilders weigerde de steunpakketten voor Griekenland te steunen.

In de door Job Cohen geleide fractie gingen stemmen op om Rutte alleen te steunen in ruil voor nieuwe verkiezingen. ‘In Slowakije had de oppositie zo de regering ten val gebracht,’ zegt Dijsselbloem in een interview met deze krant. ‘Rücksichtslos. Keihard. Dat leek aantrekkelijk. Toch hebben we er vanaf gezien. Het zou cynische politiek geweest zijn, onverantwoordelijk in een crisis.’

De PvdA bleef Rutte uiteindelijk tandenknarsend steunen. Gedoogpartner Geert Wilders greep die constructieve houding aan om Cohen weg te zetten als ‘de bedrijfspoedel van Rutte I’. In 2012 viel het kabinet alsnog, omdat de PVV niet tekende voor een nieuw bezuinigingspakket.

Opstand binnen VVD

In de zomer van 2015 dreigde volgens Dijsselbloem opnieuw het einde van Ruttes premierschap. De premier stemde destijds in met een Europese deal die een Grexit voorkwam. Eenmaal terug in Den Haag kwam volgens Dijsselbloem de meerderheid van de VVD-fractie in opstand. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra, buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke en financieel woordvoerder Mark Harbers zouden zich allemaal tegen de beslissing van hun eigen partijleider hebben gekeerd.

Lees verder onder de foto

Jeroen Dijsselbloem. Beeld Jiri Buller/de Volkskrant

Dijsselbloem was zeer verbaasd over de opstand bij de coalitiegenoot. Volgens de ex-minister kan zoiets alleen als de fractie bereid is ‘een nieuwe leider aan te wijzen’. ‘Als ze hadden doorgezet, was dat mogelijk het einde van het premierschap van Rutte geweest. Uiteindelijk hebben ze hun keutel ingetrokken.’ De PvdA’er zegt niet te weten hoe Rutte de fractie weer achter zich kreeg.

Zijlstra, Ten Broeke en Harbers (inmiddels staatssecretaris van Asiel) willen niet reageren op het boek van Dijsselbloem, maar binnen de VVD wordt de versie van de ex-minister tegengesproken. Het aantal dissidenten zou een minderheid zijn geweest en Zijlstra hoorde daar niet bij. Uiteindelijk durfde alleen Joost Taverne zijn verzet vol te houden. Hij is inmiddels uit de politiek verdwenen, net als Zijlstra en Ten Broeke.

‘Vroeger zei ik dat de kiezer altijd gelijk heeft, maar de kiezer heeft niet altijd gelijk’

Hij was nog maar net minister van Financiën of Jeroen Dijsselbloem werd al voorzitter van de Eurogroep. In zijn boek kijkt hij terug op de zware crisis die hij met zijn Europese collega’s het hoofd moest bieden. Lees hier ons interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden