Jeroen Dijsselbloem heeft gelijk

De ingezonden brieven van donderdag 20 april.

Beeld anp

Brief van de dag: Jeroen Dijsselbloem heeft gelijk

De uitspraak van Jeroen Dijsselbloem was misschien wat onhandig, maar hij had wel gelijk. Mijn helaas veel te vroeg overleden collega Annelies Kappeyne van de Coppello, ondervoorzitter van de VVD-fractie, placht te zeggen: 'Als je tegenstander boos wordt, weet je dat je goed zit.'

Door de invoering van de euro konden de huidige tekortlanden tegen een veel lagere rente lenen dan daarvoor. Zij hebben dat in een waar bacchanaal (= drank + vrouwen) gedaan. Waar is dat geld gebleven? Wat is ermee gebeurd? En nu moeten ze terugbetalen. Dat valt niet mee. Dan boffen ze nog dat de rente zo laag is. Straks loopt de rente op en dan wacht ons een waar gehuil van verontwaardiging.

Laten zij een voorbeeld nemen aan Ierland. Dat land heeft door de zure appel heen gebeten en verkeert nu weer in goede staat. Laat Portugal dat ook doen in plaats van boos te zijn op Dijsselbloem.

Frits Bolkestein, Amsterdam

Nooit meer doen!

Bij deze willen wij u laten weten dat wij onaangenaam verrast waren door het ongevraagde, dikke en dure reclamedrukwerk van Grohe dat we vanmorgen bij de Volkskrant aantroffen. Bij hoeveel abonnees zal dit boekwerk onmiddellijk bij het oud papier terechtkomen? Wat een enorme verspilling van grondstoffen en energie! En dan heb ik het nog niet over onze krantenbezorger die wellicht een extra ronde heeft moeten doen vanwege deze 300 gram extra bij de krant. Wat ons betreft: nooit meer doen!

Kees Moons en Noeke van Duijne, Amsterdam

Kijk uit, GroenLinks

Een interessante analyse over de kabinetsformatie (Ten Eerste, 13 april). Het is voor mij als ex-bestuurslid van GroenLinks (afdeling 's-Hertogenbosch) vooral heel spannend wat mijn partij zal gaan doen.

De crux zal hem gaan zitten in wat GroenLinks voor elkaar weet te krijgen op sociaal gebied, want verduurzaming is al een verdienmodel voor de grootverdieners.

Uit onderzoek blijkt dat de armsten nu relatief gezien het meest meebetalen aan de energietransitie en de rijken het minst. Het is natuurlijk ook niet toevallig dat grote bedrijven juist nu aangeven zekerheid te willen over vergroening, zij vragen zich af wat het ze gaat kosten en wat het ze zal opleveren, een duidelijk signaal aan de VVD.

De taak voor GroenLinks zal zijn, de grootverdieners (grootvervuilers) een eerlijker aandeel te laten betalen aan de kosten en de winst eerlijker te verdelen zodat ook kleinverdieners ervan profiteren. Zie het voorbeeld van de participatiewet: voor de PvdA een sociale doorbraak, voor de VVD gewoon een verdienmodel. Geen toeval dat die wet er kwam, maar wie spinnen daar feitelijk garen bij?

Het is te hopen dat Klaver en Buitenweg geen goede sier willen maken met maatregelen die de VVD allang heeft doorberekend ten gunste van de grootverdieners.

Pieter Roth, 's-Hertogenbosch

Water

Teun van de Keuken (Economie, 18 april) ergert zich aan de onwil van restaurants om gratis kraanwater te serveren. Je kunt de ondernemer echter niet verwijten dat die lucht verkoopt als daar vraag naar is. Zo hebben we onze maatschappij tenslotte in elkaar geknutseld. Water uit flesjes, hij beschrijft het zelf, is populair. Een goed verdienmodel.

Dat verdienen moet ergens vandaan komen. Er zijn landen met een verplicht percentage fooi, een tarief voor een couvert, een opslag voor de locatie, een bedrag voor een reservering. Slimme restaurants schenken gratis water en verstoppen hun verdienmodel in mooie gerechten.

Zo moet het zijn. En geef dat water maar aan mijn buurman.

Joost Heyink, Zuidwolde (Gn)

Afscheiding van Groningen

Minister Kamp heeft in zijn goedheid of angst voor boze burgers besloten dat de gaswinning wel iets omlaag mag, veel minder trouwens dan de experts ten behoeve van de veiligheid in het wingebied adviseren.

Mijn economieleraar, van het lyceum in Veendam waarop ik rond 1960 zat, was tevens voorzitter van 'de Grunninger bond'. Toen de gasboringen begonnen en hij de gevolgen daarvan voorzag, bepleitte hij afscheiding van Groningen. Bespottelijk en hilarisch vonden wij, onnozele pubers, dat we waren.

Nu, meer dan 50 jaar later, blijkt zijn gelijk. We waren een klein maar rijk landje geweest, hadden het gas voorzichtig uit de grond gehaald, de daarbij ontstane schade verholpen en de rest van ons kapitaal eerlijk over Nederland verspreid.

Want zo zijn wij Groningers dan ook wel weer.

Marga Folkers, Groningen

Fan van Bob Dylan

De al dan niet geveinsde desinteresse van Bob Dylan is voor Gijsbert Kamer zowel irritant als intrigerend (V, 18 april).

Nog intrigerender zijn zijn fans, waartoe ik helaas zelf ook behoor. Waarom ben ik bereid 120 euro te betalen voor een avond vol zelfkwelling? Het is ieder concert opnieuw een zware beproeving om te moeten aanhoren hoe de mooiste psalmen uit de muziekgeschiedenis noot voor noot worden verkracht. Het went nooit.

De volgende keer ga ik weer proberen thuis te blijven. Om thuis zijn platen te draaien en hem te herinneren zoals hij was.

Pieter Barnhoorn, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden