Nieuws Brexit

Jeremy Hunt volgt afgetreden Boris Johnson op als minister van Buitenlandse Zaken

De Britse premier May heeft de conservatieve politicus Jeremy Hunt benoemd tot opvolger van minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Johnson, die maandag ontslag nam, zei niet te kunnen leven met het Brexit-voorstel van May dat hij in het weekeinde reeds had afgedaan als ‘een grote drol’.  

Boris Johnson in juli. Beeld REUTERS

De 51-jarige Hunt, die sinds 2005 lid is van het parlement, was eerder minister van Cultuur en van Volksgezondheid. 

Johnsons aftreden volgt op dat van Brexit-minister David Davis en diens onderminister Steve Baker. Het vertrek van deze drie Brexiteers zal waarschijnlijk leiden tot een strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij en vertraging van het Brexit-proces. Johnson en Davis zijn dan kandidaten om May op te volgen.

In zijn ontslagbrief waarschuwt Johnson dat Groot-Brittannië een kolonie van de Europese Unie dreigt te worden onder de huidige koers van het kabinet van Theresa May. 'En velen zullen moeite hebben om de economische of politieke voordelen te zien van deze afspraken', schrijft Johnson. 'De droom van een brexit is stervende, verstikt door nodeloze twijfel.' Maar in een brief aan Johnson zei de premier 'een klein beetje' verbaasd te zijn over het aftreden van de minister omdat hij afgelopen week zou hebben ingestemd met haar nieuwe Brexit-plan.

Onverwacht kwam de beslissing van Johnson niet. Hij stond onder grote druk, vooral van Brexiteers, om in opstand te komen tegen zijn leider. Het gevoel in Brexit-kringen heerste dat hun droom, een harde Brexit, vrijdag vakkundig de nek was omgedraaid door May. Ze had voorgesteld om na het verlaten van de Europese Unie Brusselse regels en richtlijnen te blijven volgen. Volgens de Brexiteers, Johnson voorop, is dit een ‘Brexit In Name Only’.

Achter de schermen van de Conservatieven wordt er nu driftig geteld hoeveel Kamerleden het vertrouwen in May hebben verloren. Bij 48 wordt er een leiderschapsverkiezing uitgeschreven. Aangezien de harde Brexit-groep meer dan zestig leden telt is dit scenario goed denkbaar. Vanavond staat een ontmoeting tussen May en een delegatie van de fractie op het programma. Een strijd om het leiderschap kan zeker drie maanden in beslag nemen.

Maar nog voor de partijvergadering was afgelopen, lieten partijvoorzitter Brandon Lewis en andere parlementsleden weten dat Mays positie voorlopig veilig lijkt te zijn. Zij zeiden niet te verwachten dat er een motie van wantrouwen tegen de premier zal worden ingediend.

May wordt al een jaar gegijzeld gehouden door de Brexiteers binnen de partij. Zodra ze iets doet wat hen niet zint, grijpen ze in. Het afgelopen jaar is ze langzaam maar zeker naar de Remain-zijde gekropen en heeft ze zich op Downing Street omringd door politici en adviseurs die eigenlijk tegen de Brexit zijn. Tegelijkertijd zijn Davis en Johnson een beetje in de marge van het Brexit-proces beland. Zo nu en dan mengde Johnson zich luidruchtig in het debat.

Bij de Brexiteers is nu het besef doorgedrongen dat het een fout is geweest om May, die indertijd tegen de Brexit heeft gestemd, premier te laten worden. De leiderschapsverkiezing van twee jaar geleden was een bloedbad, waarbij de favoriet Johnson op het laatste moment in de rug werd gestoken door zijn vriend Michael Gove. De kans is groot dat beide kemphanen zich nu weer kandidaat stellen als het inderdaad tot een leiderschapsstrijd komt.

Premier May legt kaarten op tafel

Eindelijk kwam premier May vrijdag met haar Brexit-beleid: weg uit de EU maar daarna zal Groot-Brittannië zich wel aan de meeste EU-regels houden. Dat is een gruwel voor de Brexiteers van Boris Johnson.

Het Brexit-proces verloopt niet heel soepel voor de Britten. Waar ging het precies mis?

De tijd dringt en het wordt steeds moeilijker voor premier May om te verhullen dat ze flaters heeft geslagen. Dit zijn haar zeven flaters.

Portret van anarchoconservatief Johnson

Niet stijfjes, maar vermakelijk en geestig. Zo zien de Britten Boris Johnson. 'Hij begrijpt instinctief dat hij juist niet over moet komen als een politicus'. Lees hier het profiel dat correspondent Patrick van IJzendoorn van Johnson maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden