Jeremy Corbyn nieuwe leider Britse Labourpartij

Jeremy Corbyn is gekozen tot leider van de Britse Labour Party. De 66-jarige socialist kreeg 59,5 procent van de stemmen, zodat hij reeds in de eerste ronde won. 408.470 leden brachten hun stem uit. Tom Watson werd verkozen tot plaatsvervangend leider.

Corbyn net na de bekendmaking van zijn overwinning. Beeld afp
Corbyn net na de bekendmaking van zijn overwinning.Beeld afp

Achter Corbyn kreeg Andy Burnham 19 procent van de stemmen. Yvette Cooper kreeg 17 procent van het totaal en 4,5 procent van het aantal stemmers koos voor Liz Kendall.

Het resultaat werd bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in het Queen Elizabeth II Centre, tegenover het parlement, waar The Red Flag klonk, het oude strijdlied van de partij, alsmede 'Jez we can!', de slogan van de veelal jonge corbynista's. Corbyn kreeg liefst negentig procent van de stemmen van mensen die in de zomer voor drie pond lid waren geworden van de partij.

De zege van de outsider Corbyn zal voor de nodige onrust zorgen binnen de oppositiepartij, die nog steeds getraumatiseerd is door de verrassende nederlaag bij de parlementsverkiezingen vier maanden geleden. Terwijl hij de steun geniet van het merendeel van de leden en de machtige vakbonden, heerst er binnen zijn fractie veel scepsis over de radicaal-linkse koers die Corbyn voor ogen staat. Nog geen twintig van de 232 kamerleden hebben hun stem verleend aan de man die al jaren bekend staat als de meest fanatieke rebel binnen de partij, zeker in het Blair-tijdperk.

De eerste opdracht van Corbyn is het samenstellen van een schaduwkabinet. Gematigde sociaal-democraten zullen bedanken voor de eer om te dienen onder Corbyn. Hij zal zich omringen door getrouwen. Mogelijk zal voormalig Labour-leider Ed Miliband de portefeuille milieu krijgen. De eerste grote test zal de stemming over ingrijpen in Syrië zijn. Corbyn is tegen, maar zo'n dertig Labour-kamerleden hebben al laten doorschemeren premier David Cameron aan een meerderheid te zullen helpen. De Tories zijn blij met de keuze, omdat Labour onder Corbyn onverkiesbaar zou zijn.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Ambities

Corbyn, die een 'nieuwe soort politiek' voorstaat, heeft veel ambities. Hij wil het Verenigd Koninkrijk uit de NAVO halen, het land kernwapenvrij maken, nutsbedrijven weer in staatshanden brengen, belastingen verhogen, stoppen met de bezuinigingen en een eurosceptische koers varen. Volgens critici kan zijn benoeming voor problemen zorgen in Noord-Ierland, dit vanwege zijn sterke banden met Sinn Fein-leider Gerry Adams. Corbyn staat zeer kritisch tegenover het bankwezen, dat in zijn ogen verantwoordelijk is voor de kredietcrisis en de daaropvolgende bezuinigingen.

Binnen Labour hebben zijn critici zich losjes verenigd in een verzetsgroep met de treffende naam The Resistance. Corbyn zou tot mei de tijd krijgen om te laten zien of hij het leiderschap aankan. Nu al speculeert de Britse pers over op handen zijnde couppogingen. De kans bestaat bovendien dat Labour zal splijten, net zoals begin jaren tachtig nadat de uiterst linkse Michael Foot tot leider was gekozen. Indertijd richtten vier partijprominenten, de zogeheten Gang of Four, de Social Democratic Party op, die later zou opgaan in de Liberaal-Democraten.

Corbyn en Trump: een paar apart

'Voor beide mannen geldt dat ze een staat van dienst - of juist het gebrek daaraan - meetorsen die hun concurrenten praktisch kansloos zou maken.' Columnist Paul Brill ziet veel verschillen tussen Corbyn en Trump, maar ook een aantal belangrijke overeenkomsten. Lees zijn column hier (+)

Jeremy Corbyn. Beeld getty
Jeremy Corbyn.Beeld getty

Sadiq Khan

Tekenend door de stemming binnen de Labour Party was vrijdag ook de verkiezing van Sadiq Khan tot kandidaat voor het Londense burgemeesterschap. Dit linkse kamerlid liet onder meer favoriet Tessa Jowell achter zich, een trouwe volgeling van Tony Blair.

Als de 44-jarige Khan, zoon van een Pakistaanse buschauffeur, komend voorjaar wordt gekozen, is het voor het eerst dat de Britse hoofdstad een gekleurde burgemeester krijgt. Een zeer linkse burgervader had de stad al eerder in de persoon van Ken Livingstone, een goede vriend van Corbyn.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden