Jengelend kind is meest irritante geluid ter wereld

Een zeurend kind is de meest efficiënte manier om mensen af te leiden van belangrijke taken, dit geluid blijkt irritanter te zijn dan vingernagels over een schoolbord of luide conversaties via de gsm.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De onderzoekers vroegen vrijwilligers eenvoudige wiskundige oefeningen te vervolledigen terwijl ze naar een reeks geluiden, waaronder machinelawaai, een huilende baby of een neutraal gesprek, te horen kregen. Daaruit blijkt dat mensen het meeste fouten maken en het traagst werken wanneer ze luisteren naar het gezeur van een kind.

Professor in de psychologie Sokol Chang: "Je kunt dus minder werk verzetten en je doet het ook slechter wanneer je naar het gejammer van een kind luistert. Dit is onafhankelijk van je geslacht of van het feit je zelf kinderen hebt. Iedereen raakt even hard afgeleid door zeurende kids." Andere afleidende geluiden zijn gehuil van baby's, gevolgd door ouders die wauwelen tegen hun kinderen.

Volgens Chang is de evolutie de oorzaak waarom het geluid van kinderen in nood mensen zo treft. Dit moet namelijk ouders aansporen hun kwetsbare nageslacht te verdedigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden