Jeneverbes dreigt uit te sterven

De jeneverbesstruik, karakteristieke stoffering van heide en stuifzanden, dreigt in Nederland uit te sterven. Zonder maatregelen is de beschermde struik over twintig jaar uit ons land verdwenen, meldt het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra in het tijdschrift Boomblad....

Van onze verslaggever

Juniperus communis heeft de afgelopen eeuw veel te lijden gehad van ontginningen, aanleg van bossen en heidebranden. De resterende populaties, op de Veluwe, in Drenthe en Noord-Brabant, zijn volgens Wim Knol van Alterra sterk vergrijsd. 'Er zijn bijna geen struiken jonger dan zestig jaar.' Jeneverbessen kunnen tachtig tot 120 jaar oud worden.

Probleem is dat de oude struiken al decennia amper aanwas produceren, zegt Knol. Ze dragen wel bessen traditioneel ingredi bij het stoken van jenever maar nog geen procent van de zaden is kiemkrachtig. Voorts ontbreekt de juiste 'bodemdynamiek'.

Er is minder stuifzand, waardoor de zaden niet worden bedekt en uitdrogen. Ook verzuring en daarmee vergrassing van de bodem spelen een rol.

Extra in de knel komt de jeneverbes door de aanleg van bos voor de Ecologische Hoofdstructuur, het Nederlandse netwerk van natuurgebieden. Knol: 'De jeneverbes houdt niet van schaduw. Maar volgens de Boswet mag je niet meer kappen, waardoor veel struweel in de verdrukking komt.'

De jeneverbesstruik staat op de rode lijst van de Europese Habitatrichtlijn en moet dus beschermd worden. 'We weten alleen niet hoe', aldus Knol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden