nieuws

Jemenitische rebellen treffen voor het eerst ook Abu Dhabi met een drone-aanval

Bij een drone-aanval op Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn maandagochtend drie doden gevallen. De aanval is opgeëist door de Houthi-beweging die in Jemen verwikkeld is in een al jaren slepende oorlog met zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten.

Jenne Jan Holtland
Het industriecomplex in Abu Dhabi, waar de drone-aanval plaatsvond. Drie mensen kwamen om.  Beeld AFP
Het industriecomplex in Abu Dhabi, waar de drone-aanval plaatsvond. Drie mensen kwamen om.Beeld AFP

Na de aanval, op een industriecomplex aan de zuidkant van de stad, ontploften volgens de politie meerdere met olie gevulde tankvrachtwagens. Twee Indiërs en een Pakistaan kwamen daarbij om het leven. Zes anderen raakten gewond.

In en rond Jemen speelt zich sinds 2014 een bloedige burgeroorlog af die al aan zeker 130 duizend burgers het leven heeft gekost. De sjiitische Houthi-beweging heeft met steun van Iran een groot deel van het noorden in handen gekregen, inclusief de hoofdstad Sana’a, terwijl het zuiden hoofdzakelijk in handen is van een door Saoedi-Arabië geleide coalitie, met de verdreven president Abed Rabbo Mansour Hadi aan het hoofd. Hadi leeft in ballingschap in Riyad, en geniet de steun van de Verenigde Naties.

Luchtaanvallen op Saoedisch grondgebied komen geregeld voor, maar deze op de Emiraten – 800 kilometer verwijderd van de Jemenitische grens – is voor zover bekend de eerste sinds het begin van de oorlog.

Symbolische aanval

De drone-aanval valt te lezen als een reactie op een aantal gevoelige verliezen die de Houthi’s de voorbije weken leden in de zuidoostelijke provincie Shabwa. De coalitie beweert dat district in korte tijd volledig te hebben terugveroverd. De militie die vooropging in de gevechten (lokaal bekend als de ‘Reuzenbrigade’), wordt gesteund door Abu Dhabi. Volgens de Saoedische autoriteiten konden elders drie andere drones uit de lucht worden geschoten voordat ze schade konden aanrichten in het koninkrijk.

De provincie Shabwa is om twee redenen belangrijk: er zit veel aardolie in de grond, en de provincie grenst direct aan Marib, een sleutelstad in de oorlog waar de Houthi’s sinds begin 2021 op azen. Tot nu toe hebben zware Saoedische bombardementen de val van de stad kunnen voorkomen.

Eerder deze maand overmeesterden de Houthi’s een schip nabij de kustplaats Hodeida dat onder de vlag van de Emiraten voer. Volgens de rebellen is het afgeladen met wapens. De coalitie ontkent dat. De lading zou bestaan uit medicijnen. De VN-Veiligheidsraad riep de rebellen vrijdag op het schip ‘onmiddellijk vrij te laten’, en onderstreepte daarbij het belang van de vrije zeevaart in de Rode Zee.

Steun met geld en wapens

Sinds twee jaar zijn de Emiraten niet meer met eigen troepen aanwezig in Jemen. In plaats daarvan steunen zij groeperingen in de oorlog met geld en wapens. De regionale agenda van Abu Dhabi verschilt subtiel van die van de grote Saoedische broer, en dan met name wanneer het gaat om de invloed van groeperingen die zijn gelieerd aan de radicale Moslimbroederschap: Abu Dhabi verzet zich daar fel tegen, Riyad niet.

Om die reden gooiden de Emiraten hun gewicht bijvoorbeeld achter de zogeheten Zuidelijke Transitieraad (STC), een organisatie die de grote havenstad Aden controleert en die een onafhankelijke republiek in zuidelijk Jemen nastreeft, zoals die ook bestond voor 1990. De STC en Hadi’s regeringstroepen bevochten elkaar in het verleden, maar hebben elkaar nodig in de gezamenlijke strijd tegen de Houthi’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden