Jemen vraagt Veiligheidsraad om inzet grondtroepen

Jemen vraagt de internationale gemeenschap om snel in te grijpen met grondtroepen om het land te redden. Het land doet dat in een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Een Jemenitische strijder loopt op een tank die in de havenstad Aden is gestationeerd. Beeld reuters

In de brief roept het land ook organisaties op mensenrechtenschendingen in Jemen vast te leggen. De Houthi-rebellen maken zich volgens de Jemenitische vertegenwoordiging bij de VN schuldig aan 'barbaarse schendingen tegen een weerloze bevolking'. De Houthi's zouden burgers doden en hulp van medische teams tegenwerken.

Op dit moment voert een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië luchtaanvallen uit op Houthi-rebellen in Jemen. Die hebben een groot deel van het land in handen en dreigen ook de belangrijke havenstad Aden in te nemen. De Houthi's wisten vandaag het Tawahi-district van Aden te veroveren.

Inwoners melden dat er hevige gevechten hebben plaatsgevonden tussen de Houthi's en supporters van Hadi, die naar Saoedi-Arabië is gevlucht. Laatste land voert sinds eind maart luchtaanvallen uit op Jemen in een poging om de sjiitische rebellen te verdrijven.

In het Tawahi-district bevinden zich staatsgebouwen, waaronder het presidentiële paleis, kantoren van de veiligheidsdienst en de belangrijkste haven. Bij de verovering van de wijk werd de militaire bevelhebber in het gebied, generaal Ali Nasser al-Hassani, gedood.

Volgens inwoners betekent de val van Tawahi dat de Houthi's feitelijk de hele zuidelijke havenstad onder controle hebben.

Bij gevechten kwamen zeker 120 mensen om het leven, onder wie veel burgers.

Strijders in Aden vuren kogels af op posities waar Houthi-rebellen zich schuilhouden. Beeld reuters

Boot bestookt met granaten

Vandaag kwamen ook al zo'n veertig Jemenitische burgers om het leven toen Houthi-rebellen hun boot bestookten met granaten. De opvarenden probeerden te vluchten uit Aden.

In totaal zaten zo'n vijftig mensen op de boot, die richting veiliger gebied in het westen van het land voer.

Bewoners zitten soms al weken vast in hun huizen, omdat het te gevaarlijk is om de straat op te gaan. Ook in bewoonde gebieden wordt geschoten en worden mortiergranaten afgevuurd. Honderden mensen zijn de stad ontvlucht.

Naast de veertig burgerdoden kwamen ook nog zo'n veertig strijders om. Naar schatting werden bij nachtelijke gevechten tien militairen en dertig rebellen gedood. Verder werden drie tanks van de rebellen verwoest door bombardementen van de Saoedische luchtmacht. Die voerde vandaag opnieuw luchtaanvallen uit op doelen van de Houthi's in Aden, Marib, Dhamar en Saada.

Jemenieten in al-Tawahi proberen te ontsnappen uit brandhaard Aden. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden