Jemen stelt na nieuwe gevechten avondklok in

In de zuid-Jemenitische havenstad Aden wordt maandagavond een avondklok ingesteld. Tot dinsdagochtend blijft die van kracht. De regering heeft hiertoe besloten nadat opnieuw gevechten zijn uitgebroken in de stad. Dit schrijft persbureau AFP.

Redactie
Het Jemenitische leger in Aden. Beeld Reuters
Het Jemenitische leger in Aden.Beeld Reuters

Zondagavond vielen minstens zeventien doden in Aden, de stad waar ook de regering momenteel zetelt. Onder hen bevonden zich negen leden van de Jemenitische veiligheidsdienst. De gevechten braken uit tussen militairen die loyaal waren aan de soennitische president van Jemen en gewapende sjiitische Houthi-rebellen.

Medio december werd een staakt-het-vuren afgekondigd, maar op zaterdag 2 januari werd dit bestand geschonden door nieuwe bombardementen. De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die in 2015 bombardementen uitvoerde op Houthi-bolwerken in Jemen is verantwoordelijk voor de bombardementen. Dit was de derde keer dat een staakt-het-vuren in Jemen vroegtijdig eindigde.

Vergeten oorlog

De chaotische oorlog in Jemen wordt overschaduwd door die in Syrië. Duizenden Jemenieten zijn de zee overgevlucht naar een dor gebied in het kleine land Djibouti. Hulp is er nauwelijks voor hen, zag Midden-Oostencorrespondent Remco Andersen (+).

Negen maanden bombardementen

De coalitie bombardeerde vorig jaar negen maanden lang de Houthi-rebellen uit het noorden van Jemen. Saoedi-Arabië ziet de Houthi's als een bedreiging voor Jemen, daar de Houthi's sjiitisch zijn en steun krijgen van Iran.

Tijdens de wapenstilstand vonden in Zwitserland vredesbesprekingen plaats, maar het staakt-het-vuren werd al verschillende keren door beide partijen geschonden. De Houthi's trokken zich terug uit de besprekingen en wilden pas weer aanschuiven als de Verenigde Naties de schending van het staakt-het-vuren door het Jemenitische leger zouden veroordelen. Het vredesoverleg werd uiteindelijk op 20 december opgeschort.

Jemenieten en veiligheidsdiensten kijken naar de plaats waar een explosie het konvooi van de gouverneur van Aden heeft geraakt, 6 december 2015. Beeld AFP
Jemenieten en veiligheidsdiensten kijken naar de plaats waar een explosie het konvooi van de gouverneur van Aden heeft geraakt, 6 december 2015.Beeld AFP

Brandhaard

Sinds maart vechten de Houthi's tegen het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt gesteund door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. Extremisten van Al-Qaida en Islamitische Staat maken gebruik van het machtsvacuüm en krijgen in delen van het land steeds meer voet aan de grond.

In negen maanden zijn er meer dan zesduizend mensen om het leven gekomen en volgens de VN is 86 procent van hen burger. Meer dan 2,3 miljoen inwoners zijn hun huizen ontvlucht en meer dan 21 miljoen mensen (80 procent van de bevolking) hebben humanitaire hulp nodig. Anders gezegd: vier van de vijf inwoners hebben niet genoeg water, voedsel, medische hulp of onderdak.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Overleven in Jemen

Hoe is het om in Jemen te overleven? De Volkskrant sprak met drie mensen in drie verschillende steden. 'Mijn grootste angst was om in kleine stukjes uiteen te spatten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden