Jeltsins financiers

AAN DE vooravond van de Russische verkiezingen heeft de westerse wereld met Moskou financiële akkoorden getekend die neerkomen op vergaande steun aan Boris Jeltsin....

Eerst was er de lening van tien miljard dollar die het Internationale Monetaire Fonds aan Rusland toekende. In aansluiting daarop zijn nu twee overeenkomsten gesloten ter regeling van de grote Russische schulden. De een met de 'club van Parijs' (over veertig miljard dollar schuld aan andere landen) en de tweede met de 'club van Londen' (over dertig miljard dollar schuld aan internationale banken). Vooral Duitsland draagt de last van deze regelingen.

Met deze operatie, die stellig door menig ploeterend ontwikkelingsland met jaloezie wordt bekeken, gaan de westerse strategen uit van twee, riskante, veronderstellingen.

De eerste veronderstelling is dat Jeltsin, die vorig jaar fysiek en politiek definitief aan het eind van zijn latijn leek, met steun van buitenaf toch nog in staat zal zijn in juni de orthodoxe communist Zjoeganov te verslaan. De tweede premisse is dat het vervolgens in de nabije toekomst met de Russische economie aanzienlijk beter zal gaan. Beide veronderstellingen zijn zo onzeker dat hier van een gok gesproken moet worden.

Het economisch optimisme is grotendeels gebaseerd op de verwachtingen van de experts van de Russische afdeling van het IMF die erop wijzen dat de inflatie in Rusland tot 'normale' proporties is teruggebracht, en voor dit jaar voor het eerst weer een economische groei voorspellen. Andere indicatoren zijn echter ongunstiger en de vereiste politieke stabiliteit blijft ver te zoeken.

Ook de vooruitzichten van Jeltsin zijn nog altijd twijfelachtig. Zeker, hij voert sinds twee maanden een krachtige campagne waarbij weinig middelen worden geschuwd. Er wordt met geld uit de staatskas gestrooid om achterstallige lonen en pensioenen uit te betalen, echter met als gevolg dat de investeringen vrijwel zijn gestopt. Volgens de meeste peilingen loopt Jeltsin in op zijn communistische rivaal, maar deze peilingen zijn onbetrouwbaar en vaak politiek gemanipuleerd.

De vraag is waarom de rijke industrielanden op dit moment de risico's van deze steunoperatie aangaan. Terwille van de toekomstkansen van de democratie in Rusland? Dat is twijfelachtig. Ook Jeltsin ontwikkelt zich meer en meer in autoritaire richting. Waarom niet gewacht tot de situatie in Rusland helderder wordt?

Het antwoord ligt waarschijnlijk in de aantrekkingskracht die Rusland op buitenlandse investeerders uitoefent. 'Als Jeltsin wordt herkozen, voorziet iedereen een big boom voor de financiers op de Russische markten', aldus een expert van de club van Parijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden