Jeltsin ziet af van nieuwe ambtsperiode

De Russische president Jeltsin heeft maandag aangekondigd dat hij in 2000 geen kandidaat zal zijn voor een derde ambtstermijn. De 66-jarige Jeltsin wil plaats maken voor een nieuwe generatie politici....

AP; REUTER

AP, Reuter

MOSKOU

'Mijn termijn loopt af in 2000. Ik zal natuurlijk niet nog eens kandidaat staan. Er zal een jongere generatie aantreden die energieker is', zei Jeltsin. Hij sprak de leerlingen van een Moskouse school toe ter gelegenheid van hun eerste schooldag.

Jeltsin werd vorig jaar ondanks een ernstige hartziekte herkozen voor een tweede ambtstermijn. Volgen de post-communistische grondwet die in 1993 werd aangenomen, mag een president maximaal twee termijnen dienen, net als in de Verenigde Staten.

Maar kringen rond de president hebben de afgelopen jaren gesuggereerd dat deze regel niet van toepassing is op Jeltsin, omdat deze de eerste keer, in 1991, werd verkozen onder de oude grondwet. Aangezien hij in 1996 voor het eerst onder de nieuwe grondwet werd verkozen, zou hij in 2000 opnieuw kandidaat mogen staan.

Jeltsin heeft zich opmerkelijk goed hersteld na een hartoperatie in november. Hij lijkt nu in goede gezondheid en heeft zijn volledige werkschema hervat. Niemand trekt nog in twijfel of hij de drie jaar die zijn huidige termijn nog duurt wel vol kan maken, een vraag die tot voor enkele maanden centraal stond in de Russische politiek.

Jeltsins goede gezondheid en de redeneringen van medestanders over een derde termijn hebben geleid tot geruchten dat hij in 2000 zou proberen zijn presidentschap voort te zetten. Maar zijn familie wil liever dat hij hiervan afziet.

De mogelijk opvolgers van Jeltsin en de zakelijke kringen die hen steunen bereiden zich al voor op de strijd om het Kremlin in 2000. Jeltsin suggereerde maandag dat zijn favoriet afkomstig is uit zijn eigen omgeving. 'We hebben een erg goede ploeg - een goede, vriendelijke en intelligente ploeg.'

Hij doelde wellicht op Boris Nemtsov, een 37-jarige hervormer die Jeltsin een half jaar geleden naar het Kremlin haalde. Nemtsov is volgens opiniepeilingen nu de populairste politicus van het land.

Maar er zijn meer potentiële kandidaten, zoals de machtige burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. Ook premier Tsjernomyrdin zou een poging kunnen wagen, al is hij in het verleden een weinig aansprekende figuur gebleken. De steun voor communistenleider Zjoeganov, die vorig jaar verloor van Jeltsin, lijkt sindsdien verder afgenomen. Generaal b.d. Lebed eindigde in 1996 als derde, maar hij heeft sindsdien moeite in het zicht van het publiek te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden