Jeltsin weer opgenomen met hartklachten

Voor de tweede keer dit jaar is de Russische president Jeltsin met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen. Volgens Jeltsins artsen is zijn toestand beter dan in juli toen hij door een hartaanval getroffen werd....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Jeltsins medewerker Viktor Iljoesjin zei echter dat de toestand van de president 'geen reden tot groot optimisme geeft'. 'Het ziet er niet naar uit dat hij de komende dagen weer aan het werk zal gaan.'

De 64-jarige president werd gistermiddag per helikopter naar het Centrale Ziekenhuis gebracht, de kliniek voor de Russische politieke en zakenelite. Jeltsin was nog maar anderhalve dag terug van een bezoek aan Frankrijk en de Verenigde Staten. Volgens Iljoesjin heeft dat bezoek kennelijk zijn tol geëist.

De reis, waaronder een topontmoeting met president Clinton, vormde volgens hem een 'zware intellectuele, morele en fysieke belasting' voor Jeltsin.

Jeltsin maakte tijdens het bezoek aan de VS een energieke indruk. Op de persconferentie met Clinton voerde hij het hoogste woord en vermaakte hij de Amerikaanse president met een uitbundige tirade tegen de pers omdat er naar zijn smaak veel te pessimistisch over de top geschreven was. Maar het viel wel op dat de Russische president zich nogal stijf voortbewoog.

Volgens Iljoesjin kunnen de artsen niet zeggen hoe lang Jeltsin in het ziekenhuis moet blijven. Het staat echter wel vast dat het voor 7 november geplande staatsbezoek aan China niet zal doorgaan. Ook is het twijfelachtig geworden of de bijeenkomst van de presidenten van Kroatië, Bosnië-Herzegowina en Servië volgende week in Moskou wel zal doorgaan. De drie leiders zouden Moskou even aandoen aan de vooravond van de vredesbesprekingen in de Amerikaanse staat Ohio.

Volgens Iljoesjin had Jeltsin net als in juli last van een aanval van ischemie, een storing in de bloedvoorziening waardoor de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Operatief ingrijpen is volgens de artsen die Jeltsin behandelen echter niet nodig. Ischemie is een klacht die bij veel mensen voorkomt en die doorgaans goed te behandelen is met bloedvatverwijdende medicijnen.

Het is nog onduidelijk of Jeltsin een hartaanval gehad heeft. Vorige keer constateerden zijn artsen later dat de president toch een lichte hartaanval had gehad. Jeltsin bracht toen bij elkaar ruim een maand in het ziekenhuis en een sanatorium door.

Na zijn terugkeer leek hij weer helemaal de oude. Hij maakte zo'n energieke en vastbesloten indruk dat veel waarnemers al concludeerden dat hij volgend jaar opnieuw een gooi zou doen naar het presidentschap. Maar het feit dat hij nu voor de tweede keer binnen een paar maanden in het ziekenhuis is beland, doet Jeltsins kansen op herverkiezing geen goed.

Als Jeltsin besluit af te zien van een tweede ambtstermijn staat vrijwel vast dat premier Tsjernomyrdin zich kandidaat zal stellen bij de presidentsverkiezingen van juni volgend jaar. Tsjernomyrdin ontkent tot nog toe dat hij presidentiële ambities heeft, maar dat zegt hij vermoedelijk alleen om Jeltsin niet in de wielen te rijden.

Een andere belangrijke kanshebber voor het presidentschap is de nationalistische generaal Lebed, die zich sinds zijn recente ontslag uit het leger in de politiek heeft gestort. Hij wordt momenteel gezien als de sterkste kandidaat in het oppositionele kamp.

De ziekte van de president zal ongetwijfeld worden uitgebuit door de communistische oppositie in het parlement, die al verscheidene malen heeft aangedrongen op een onderzoek naar de vraag of Jeltsin fysiek wel in staat is het land te besturen. Aanleiding daarvoor waren de berichten over Jeltsins drankgebruik.

De communisten hebben een appeltje met Jeltsin te schillen; de president heeft veel kwaad bloed gezet bij hen met zijn recente oproep aan de Russen bij de parlementsverkiezingen in december niet te stemmen op de Communistische Partij en de ultra-nationalistische LDPR van Zjirinovski.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden