Jeltsin: Tsjernomyrdin geschikt als opvolger

'Rusland heeft zwaargewichten nodig', verklaarde Boris Jeltsin maandag in zijn toelichting op het terughalen van Viktor Tsjernomyrdin als premier van Rusland....

Reuters, AFP, AP

MOSKOU

Tsjernomyrdin kreeg maandag vergaande bevoegdheden om een nieuwe regering te vormen en de economische crisis te bestrijden. De beoogde premier zette besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet voort.

Volgens de voorzitter van het Russische parlement, Selezjnov, zou Tsjernomyrdin bereid zijn een coalitieregering te vormen. De communisten, die de grootste fractie vormen in de Doema, zijn daar voorstander van. In de Doema hebben de communisten en de nationalisten zich sterk gekant tegen het bezuinigingspakket van de regering-Kirijenko.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin zou Tsjernomyrdin veranderingen in het economische beleid voorstaan. De hervormingskoers wordt niet verlaten, maar in de uitvoering van het beleid zijn 'belangrijke wijzigingen' te verwachten. De financiële situatie zal prioriteit krijgen. De roebel is de afgelopen week 12 procent in waarde gedaald. Tsjernomyrdin wil voorkomen dat de roebel verder wegzakt.

Jeltsin heeft het parlement maandag gevraagd Tsjernomyrdin te aanvaarden als nieuwe premier om de stabiliteit te herstellen op de financiële markten na maanden van onrust. 'We hebben zwaargewichten nodig. Ik beschouw de ervaring en het gewicht van Tsjernomyrdin als essentieel', zei Jeltsin in een televisietoespraak. 'Ik geloof dat zijn kwaliteiten beslissende factoren zullen zijn voor de presidentsverkiezingen', voegde de president eraan toe, die daarmee de indruk vestigde zelf geen derde termijn in het Kremlin te ambiëren.

Tsjernomyrdin heeft het parlement gevraagd het bezuinigingspakket dat door zijn voorganger Sergej Kirijenko is ingediend voorlopig te negeren. Het pakket is tot stand gekomen na druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tsjernomyrdin wil er eerst op studeren alvorens het ter goedkeuring voor te leggen.

Het pakket speelt volgens Tsjernomyrdin 'geen belangrijke rol bij de stabilisatie van de economie', zo meldde het persbureau ITAR-Tass. Tijdens zijn vorige premierschap, dat ruim vijf jaar duurde, voerde Tsjernomyrdin wel hervormingen door, maar ontzag daarbij de zakenoligarchie.

De afgezette premier Kirijenko verklaarde dat hij geen spijt had van zijn premierschap en dat ook de nieuwe regering harde, impopulaire maatregelen zal moeten nemen om de economische crisis te bestrijden. Zijn tegenstanders vonden hem te jong en onervaren toen hij in maart door Jeltsin naar voren werd geschoven als nieuwe premier. Maar westerse financiële instellingen waren hem gaan zien als het symbool van de wil om hervormingen door te voeren.

Kirijenko's vice-premier Boris Nemtsov, een vooraanstand hervormer, wil niet terugkeren in een nieuwe regering. Nemtsov acht een regering-Tsjernomyrdin niet in staat de problemen van het land op te lossen. 'Het is onder de huidige omstandigheden te moeilijk hervormingen door te voeren.' Nemtsov noemde het ontbreken van concurrentie, het welig tieren van monopolies en het nagenoeg ontbreken van regels.

Wereldleiders hebben over het algemeen voorzichtig gereageerd op de regeringswisseling in Rusland. De Verenigde Staten en andere westerse landen benadrukten de noodzaak van voortzetting van de economische hervormingen. De Duitse kanselier Helmut Kohl liet weten alle vertrouwen te hebben in Tsjernomyrdin.

Het voor begin september geplande bezoek van president Clinton aan Moskou zal gewoon doorgaan, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Wijzigingen in de Russische buitenlandse politiek worden niet verwacht. Minister van Buitenlandse Zaken Primakov zal waarschijnlijk op zijn post blijven.

De voordracht van Tsjernomyrdin als premier deed de aandelenkoers van Gazprom, Ruslands grootste gasproducent, sterk stijgen. De beursautoriteiten legden de aandelenhandel een half uur stil omdat het koersgemiddelde te hard opliep. Tsjernomyrdin was jarenlang topman van Gazprom.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden