Jeltsin protesteert krachtig tegen luchtaanvallen NAVO

De luchtaanvallen van de NAVO en de artilleriebeschietingen van de Europese snelle-reactiemacht op Servische posities in Bosnië-Herzegowina hebben woensdag vrijwel algemene instemming gekregen....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Frankrijk en Groot-Brittannië, de belangrijkste leveranciers van troepen aan de snelle-reactiemacht en de VN-vredesmacht Unprofor, benadrukten dat de bombardementen en beschietingen 'noodzakelijk en onvermijdelijk' waren na de Servische raketaanval op Sarajevo, waarbij maandag 37 doden vielen.

President Chirac zei dat de interventie 'onze vastbeslotenheid tot uitdrukking brengt dat de veiligheidszone rond Sarajevo wordt gerespecteerd'.

Premier Major zei dat de VN en de NAVO 'robuust en correct reageerden op de meedogenloze aanval van de Bosnische Serviërs'. Zijn minister van Defensie Portillo verklaarde dat de bombardementen moeten doorgaan tot Sarajevo niet meer kan worden aangevallen.

De aanvallen kregen onder meer ook de steun van Turkije, Maleisië, Tsjechië, Oostenrijk, de Scandinavische landen, de Baltische staten, Duitsland en Nederland. Premier Kok zei het besluit tot luchtaanvallen volledig te steunen. 'Het is nu nodig dat iedereen zijn verstand gebruikt en een verdere escalatie van de geweldsspiraal voorkomt.'

Bondskanselier Kohl beschouwt de aanval als de enige manier om iets aan de 'dramatische situatie' in voormalig Joegoslavië te doen. De kanselier ziet ondanks de nu dreigende uitbreiding van het conflict toch kans op verdere onderhandelingen over initiatieven van Amerika, Rusland en de internationale Contactgroep.

Kohl en Kok ontmoetten elkaar gisteren in Münster bij de installatie van het eerste Duits-Nederlandse legerkorps.

De bemiddelaar van de Europese Unie, Bildt, was voorzichtig positief. Met de bombardementen is 'de riskantste fase' van het Bosnische conflict ingegaan, zo zei hij. 'We kunnen misschien doorgaan met het vredesproces, maar het kan ook eindigen op een manier waarop we niet gehoopt hebben.'

President Jeltsin veroordeelde gisteren NAVO's 'wrede bombardement van de Bosnische Serviërs'. Hij zei dat Rusland nog altijd 'gekant is tegen het gebruik van geweld ter oplossing van de Joegoslavische crisis'. Maandag had Jeltsin ook de bloedige raketaanval op de markt in Sarajevo gehekeld.

Met presidentsverkiezingen in december voor de deur staat Jeltsin voor een lastig dilemma. Hij moet enerzijds de nationalisten in Rusland tevreden houden, terwijl hij zich anderzijds een aanvaring met het Westen niet kan veroorloven, gezien de zwakke economie. De president staat volgende maand voor een zware keuze: de resolutie van het parlement die oproept tot de eenzijdige opheffing van de sacties tegen Servië aanvaarden, of met een veto treffen.

Met de eerste keuze paait Jeltsin de patriottische krachten, maar vervreemdt hij Rusland van het Westen. Met de tweede keus is het omgekeerde het geval.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oekraïne zei dat de NAVO-aanvallen 'de recente positieve trends in het vredesproces bedreigen'. Een staatssecretaris van hetzelfde ministerie daarentegen zei: 'De NAVO was gedwongen te handelen'. Wel is hij bang voor een escalatie van het conflict.

Ook Griekenland is ongerust en pleit voor 'een politieke en diplomatieke oplossing'. Een regeringswoordvoerder zei verder dat 'geweld het probleem niet kan oplossen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden