Jeltsin noemt Amerikaanse raketaanvallen 'onfatsoenlijk'

De bondgenoten van de Verenigde Staten zijn het eens met de Amerikaanse raketaanvallen op doelen in Sudan en Afghanistan die door Washington in verband worden gebracht met de bloedige bomaanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika....

AP

MOERMANSK/LONDEN

'Ik wist niet dat deze aanval zou worden uitgevoerd, en dat betekent dat de hele wereld er geen idee van had', zei Jeltsin vrijdag tijdens een bezoek aan vlootoefeningen in Moermansk. 'Dat maakt deze aanval des te onfatsoenlijker.'

Maar Jeltsins woordvoerder haastte zich begrip te tonen voor 'de bitterheid over de verliezen die de Amerikanen hebben geleden'. Hij voegde eraan toe dat Rusland en de VS de coördinatie van hun strijd tegen het internationale terrorisme zouden intensiveren.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat 'alleen acties in samenspraak met de hele internationale gemeenschap het terrorisme effectief kunnen bestrijden'. In het Russische parlement zei de communistische fractieleider Zjoeganov dat de VS afkoersen 'op een politiek van staatsterrorisme'.

De Britse regeringsleider, Tony Blair, was de eerste van de bondgenoten die zijn steun betuigde aan de Amerikaanse reactie. 'Terroristen, waar ook ter wereld, weten dat democratische regeringen doortastend zullen optreden om hun boosaardige misdaden te verhinderen,' zei Blair. En bondskanselier Kohl van Duitsland zei dat elk land het recht heeft zich te verweren tegen terroristische aanslagen.

Ook Frankrijk betuigde zijn instemming. Maar de toon was iets terughoudender - premier Jospin voegde eraan toe dat het beter is de regels van het internationale recht te respecteren. De officiële verklaring liet bovendien 15 uur op zich wachten - wellicht omdat er ook in Parijs enige wrevel leeft dat de VS van tevoren niets hadden laten weten.

In de Arabische wereld is Egypte de grootste bondgenoot van de Verenigde Staten. Maar het is ook een buurland van een van de getroffen landen, Sudan. De regering in Caïro beperkte zich dan ook tot een verklaring dat het aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is de strijd aan te binden tegen het terrorisme.

In veel islamitische landen werden vrijdag na afloop van het middaggebed in de moskee anti-Amerikaanse betogingen gehouden. In Tripoli werden de honderden demonstranten op het Martelarenplein aangevuurd door de Libische leider Moammar Kadhafi, nog op krukken vanwege een recente heupoperatie.

In Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, staken enkele honderden Palestijnen Amerikaanse vlaggen in brand. Een gemaskerde betoger riep de islamitische beweging Hamas op de Amerikaanse raketaanvallen te beantwoorden met een bomaanslag in Israël.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden