Jeltsin geeft hervormers sleutelposten in kabinet

Een van de prominentste hervormers, Boris Nemtsov, keert terug op een sleutelpost in het nieuwe Russische kabinet. Nemtsov wordt een van de twee vice-premiers onder de nieuwe minister-president Kirijenko....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

President Jeltsin benoemde gisteren ook Viktor Christenko tot vice-premier. Christenko was onderminister van Financiën en staat eveneens bekend als een hervormer. Naar verluidt wordt Nemtsov in feite de tweede man in de regering: als Kirijenko afwezig is, vervangt Nemtsov hem.

Daarmee komt de ex-gouverneur van Nizjni Novgorod in een heel nieuwe positie. Tot voor kort gold Kirijenko als zijn beschermeling. Nemtsov haalde Kirijenko uit Nizjni Novgorod en gaf hem de leiding over het ministerie van Energiezaken.

Ook de andere ministers die Jeltsin tot nog toe benoemd heeft, zaten in het oude kabinet. Primakov blijft minister van Buitenlandse Zaken. Sergejev houdt Defensie, Sjojgoe (inmiddels de langst dienende minister) blijft op het ministerie voor Noodtoestanden. Michail Zadornov wordt opnieuw minister van Financiën.

Ook de voormalige chef van de geheime dienst FSB, Sergej Stepasjin, blijft in het kabinet: hij krijgt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het staat wel vast dat de herbenoeming van Nemtsov veel protesten zal uitlokken in het conservatieve parlement. De oppositie heeft de afgelopen tijd zware druk op Jeltsin uitgeoefend om Nemtsov te laten vallen. Nemtsov was samen met de voormalige vice-premier Tsjoebais een van de meest gehate figuren uit het kabinet, althans bij het parlement.

Veel waarnemers verwachtten dan ook dat Jeltsin de jonge vice-premier zou moeten opofferen als prijs voor het feit dat de Doema zich vorige week na twee keer tegenstemmen alsnog achter Kirijenko schaarde.

Uiteindelijk stemde de Doema slechts voor Kirijenko om te voorkomen dat het parlement werd ontbonden. Volgens de grondwet heeft de president het recht de Doema naar huis te sturen als zij tot driemaal toe zijn kandidaat voor het premierschap afwijst.

Het ziet er nu juist naar uit dat Nemtsov opnieuw een sleutelrol in het nieuwe kabinet zal krijgen. De ex-gouverneur zelf zegt te verwachten dat hij in het nieuwe kabinet meer bevoegdheden zal krijgen dan in het kabinet van premier Tsjernomyrdin, die vorige maand plotseling door Jeltsin aan de kant werd gezet.

De communistische parlementsvoorzitter Seleznjov sprak eerder deze week nog de hoop uit dat Jeltsin enkele figuren uit de oppositie in zijn kabinet zou opnemen. Hij wees er daarbij op dat hij zich op het laatste moment nog had ingezet voor de verkiezing van Kirijenko.

Maar de kans dat er ook ministers uit de oppositie zitting zullen krijgen in het nieuwe kabinet is heel klein geworden na de benoeming van Nemtsov. Diens terugkeer geeft aan dat Jeltsin vast van plan is het hervormingsbeleid voort te zetten. Bovendien is het de vraag of er oppositiefiguren zijn die met de in conservatieve kringen zeer impopulaire vice-premier in ééen kabinet willen zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden