Jeltsin fiatteert OVSE-vestiging in Tsjetsjenië

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) mag van Moskou een permanente afvaardiging in Tsjetsjenië vestigen. Die toezegging heeft de 'trojka' van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie onder leiding van de Fransman Juppé gisteren losgekregen tijdens een bezoek aan Moskou....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

President Jeltsin zegde de drie ministers en de EU-commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Hans van den Broek verder toe dat zijn regering naar een politieke oplossing zal streven voor het conflict.

Het was voor het eerst dat een zo hoge EU-delegatie Moskou aandeed sinds het begin van de oorlog drie maanden geleden. Aanvankelijk zouden de EU-ministers naar Moskou komen om Jeltsin de definitieve tekst van een handelsakkoord tussen Rusland en de EU te overhandigen, maar het bezoek kreeg een heel ander karakter nadat de EU begin deze week besloten had het akkoord op de lange baan te schuiven wegens het Russische optreden in Tsjetsjenië.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Kozyrev hekelde het besluit van de EU gisteren. Ook Jeltsin drong er tijdens zijn onderhoud met de EU- delegatie op aan dat het vorig jaar december gesloten handelsakkoord zo snel mogelijk in werking wordt gesteld.

Maar Moskou wilde het kennelijk niet op een openlijke botsing laten aankomen en kwam de EU-ministers tegemoet door zich 'in beginsel' akkoord te verklaren met het voorstel voor een permanent OVSE-waarnemerskantoor in Tsjetsjenië. De details en het tijdschema moeten nog worden besproken.

Van den Broek beklemtoonde dat de EU er niet op uit is Rusland te isoleren. Volgens hem streeft de Europese Unie nog steeds naar nauwere samenwerking met Moskou maar is het vanwege de crisis rond Tsjetsjenië niet de juiste tijd de samenwerkingsakkoorden definitief te beklinken.

Hij zei na afloop van de besprekingen dat Rusland nu 'opener' is over Tsjetsjenië dan voorheen. 'Maar we zijn nog steeds bezorgd over de gevechten', zo zei hij.

De EU heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk kritiek geuit op het optreden van het Russische leger in de Kaukasus-repuliek, al erkent zij wel dat die deel uitmaakt van Rusland.

De OVSE, die al tweemaal een waarnemersdelegatie naar het gebied heeft gestuurd, heeft eveneens kritiek geleverd op het 'onevenredige geweld' dat Rusland gebruikt om de troepen van de Tsjetsjeense president Doedajev op de knieën te dwingen.

Ondanks Jeltsins toezegging dat Moskou het conflict langs vreedzame weg wil beslechten, voerden Russische troepen gisteren opnieuw beschietingen uit op Tsjetsjeense dorpen ten zuidwesten van de hoofdstad Grozny.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden