Jeltsin benoemt vertrouweling in geheime dienst

President Jeltsin heeft het hoofd van de veiligheidsdienst van het Kremlin, generaal Michaïl Barsoekov, benoemd tot chef van de Russische geheime dienst FSB....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Barsoekov (47) staat bekend als een vertrouweling van Jeltsin. Hij werkte sinds 1992 als chef van de Hoofdafdeling voor beveiliging (GOeO), de dienst die belast is met de beveiliging van het Kremlin en hoge buitenlandse gasten.

Met de benoeming van Barsoekov heeft Jeltsin zijn greep op de veiligheidsdiensten flink versterkt. De nieuwe FSB-chef heeft steeds nauw samengewerkt met generaal Korzjakov, de chef van Jeltsins lijfwacht, die als een van de invloedrijkste figuren in de hofhouding van de Russische president geldt.

Er gingen al dagen geruchten over de benoeming van Barsoekov. Jeltsin, die twee weken geleden getroffen werd door een hartaanval, werd gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. Op advies van zijn artsen moet hij nog rust houden in een sanatorium buiten Moskou.

Onder het communistische regime werkte Barsoekov ook al bij de veiligheidsdienst van het Kremlin, die toen nog onder de beruchte geheime dienst KGB viel.

Zijn carrière leek even in gevaar na de oktobercrisis in 1993, toen de commando-eenheid Alfa die onder Barsoekovs dienst viel, weigerde gehoor te geven aan het bevel van Jeltsin het Witte Huis te bestormen. Vanuit het parlementsgebouw probeerden Jeltsins tegenstanders destijds een opstand uit te lokken tegen het bewind. Maar Barsoekovs 'straf' bleef beperkt tot een reorganisatie, waarbij Korzjakovs lijfwacht werd losgemaakt uit de veiligheidsdienst voor het Kremlin.

Jeltsins woordvoerder Sergej Medvedev zinspeelde gisteren op een nieuwe reorganisatie van de veiligheidsdiensten. Mogelijk wordt de veiligheidsdienst van het Kremlin samengevoegd met de presidentiële lijfwacht. Dat zou een flinke uitbreiding van Korzjakovs macht betekenen.

De GOeO heeft de beschikking over enkele pantsereenheden, een regiment commando's, de elite-eenheid Alfa en een gemotoriseerde infanteriebrigade. Gevoegd bij de eenheden waarover Korzjakov nu al het commando voert, zou er een geducht Kremlin-leger ontstaan.

Een dergelijke reorganisatie zal in regeringskringen noch in het parlement goed vallen. Volgens de pers maakt premier Tsjernomyrdin zich al geruime tijd zorgen over de toenemende invloed van Barsoekov en Korzjakov. Daarom zou hij begin vorig jaar besloten hebben niet langer gebruik te maken van de veiligheidsdienst van het Kremlin, maar een aparte veiligheidsdienst voor de regering op te richten.

Het wordt ook niet uitgesloten dat Jeltsin besloten heeft de FSB - die dit voorjaar al een groot deel van de bevoegdheden van de oude KGB terugkreeg - nog verder op te tuigen door de veiligheidsdienst van het Kremlin erbij onder te brengen. Dat de FSB echter ook weer de leiding zal krijgen over de presidentiële lijfwacht is uiterst onwaarschijnlijk. Sinds oktober 1993 is Jeltsin ervan overtuigd dat de president een volstrekt onafhankelijk opererende beveiligingsdienst moet hebben.

Volgens berichten in de pers zou het FSB-personeel niet erg ingenomen zijn met de benoeming van Barsoekov, die als een 'simpele lijfwacht' wordt gezien. Kennelijk om de pijn te verzachten heeft Jeltsin een ervaren FSB-man, Viktor Zorin, tot onderdirecteur benoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden