Jeltsin aarzelt in steekspel met parlement

Rusland wacht in spanning af of president Jeltsin het zal laten aankomen op een confrontatie met het parlement. Na de afwijzing van Tsjernomyrdin als premier, was verwacht dat Jeltsin hem opnieuw zou voordragen of een compromiskandidaat naar voren zou schuiven....

BERT LANTING

Van onze verslaggever

Bert Lanting

MOSKOU

Jeltsins aarzelen werd door waarnemers uitgelegd als een teken dat de president toch overweegt een andere kandidaat voor te dragen die wel aanvaardbaar is voor de conservatieve Doema.

Bij eerdere krachtmetingen met het parlement, aarzelde Jeltsin geen moment en stuurde hij meteen een boodschap terug waarin hij zijn kandidaat opnieuw voordroeg. Volgens de Russische media zijn Jeltsins adviseurs nu echter verdeeld over de koers die het Kremlin moet varen.

Als de Doema Tsjernomyrdin opnieuw zou afwijzen, zou dat Rusland in een gevaarlijke politieke crisis storten. Volgens de grondwet moet het parlement dan ontbonden worden.

Communistenleider Zjoeganov waarschuwde Jeltsin dat hij dit keer niet kan rekenen op de steun van het leger als het tot een confrontatie met het parlement komt. 'Veel militairen hebben sinds mei geen soldij meer ontvangen. Ik denk dat zij daarom wel honderd keer zullen nadenken voordat ze een bevel opvolgen', zei hij.

De situatie werd nog extra verward doordat een van de belangrijkste compromiskandidaten, waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Primakov, liet weten dat hij geen belangstelling heeft voor de post van premier.

Ook de machtige Moskouse burgemeester Loezjkov zei dat er geen sprake van is dat hij premier zal worden. 'Een dergelijk voorstel is niet gedaan', zei hij. Volgens de Russische pers zou Loezjkov al meteen na het ontslag van premier Kirijenko benaderd zijn voor de post, maar stelde de ambitieuze burgemeester te veel voorwaarden.

Terwijl de politieke impasse voortduurde, probeerde de regering de toenemende paniek onder de bevolking te bezweren. Tsjernomyrdins woordvoerder Sjabdoerasoelov riep de Russen op te stoppen met hamsteren. 'De voorraden zijn groot genoeg', verzekerde hij.

Tsjernomyrdins rechterhand deed ook een poging de koers van de roebel omhoog te praten met de mededeling dat de hoge dollarkoers niet reëel is, maar het gevolg van speculatie. De officiële koers staat nu op 20 ten opzichte van de dollar, maar in de wisselkantoren moest gisteren al 23,5 roebel voor de dollar worden betaald.

Ex-premier Gajdar, onder wie de economische hervormingen ruim zes jaar geleden begonnen, waarschuwde voor hyperinflatie als de regering de economische voorstellen van waarnemend premier Tsjernomyrdin volgt.

Volgens hem zijn Tsjernomyrdins voorstellen geld bij te drukken om de achterstallige lonen en pensioenen uit te betalen en vervolgens een straf monetair beleid te introduceren, niet met elkaar te verenigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden