'Jeltje-effect' staat borg voor zaal vol PvdA'ers

Lijsttrekkersdebat van de Haagse PvdA gaat over boerenkool en cruiseterminals...

Van onze verslaggeverJohn Wanders John Wanders

Den Haag Al voordat het lijsttrekkersdebat van de Haagse PvdA-afdeling woensdagavond is begonnen, heeft gespreksleidster en voormalig PvdA-kamerlid Marjet van Zuijlen (42) de toon gezet. Ze reduceert de verschillen tussen de kandidaten Marnix Norder (44) en Jeltje van Nieuwenhoven (66) tot een vormkwestie: ‘De een jong. De ander ont-zet-tend oud, heb ik begrepen, hè Jeltje?’

Zo’n leeftijdsgrap kun je in de PvdA niet ongestraft maken. ‘Och, ze is nog jong’, sissen enkele niet-begrijpende bejaarde dames.

De zaal puilt uit. Mensen moeten op de grond zitten en langs de wanden staan. Zelfs dan is er nog onvoldoende plek om het volk te bergen dat in de lobby staat te dringen. Dit mogen we gerust ‘het Jeltje-effect’ noemen. Als het een voorbode is van wat nog gaat komen, ziet het er somber uit voor de kansen van Norder om bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 de PvdA-lijst aan te mogen voeren in Den Haag.

‘Wie zijn jullie grote voorbeelden?’, vraagt Van Zuijlen, om het ijs te breken. Van Nieuwenhoven komt met Emma Goldman, Henriette Roland Holst en Hilda Verwey-Jonker. Norder begint over Barack Obama. ‘Wat heb je van Obama geleerd?’, wil Van Zuijlen weten. ‘Dat is een beetje moeilijk’, antwoordt Norder. ‘Ik was al een tijdje bezig als bestuurder toen hij kwam.’ De zaal lacht.

Na een kwartier weten we dat Norder ’s nachts wakker gebeld mag worden voor ‘een prak boerenkool met een worst van de Hema’ en dat beide kandidaten liever een patatje oorlog eten dan een groene salade.

En dan wordt het ineens toch nog inhoudelijk als Van Zuijlen het onderwerp ‘cruiseterminal’ aandraagt, een van de hete hangijzers in de lokale Haagse politiek.

Met de aanleg van een diepzeehaven op nieuw te winnen land voor het Zuiderstrand van Scheveningen zal Den Haag Amsterdam kunnen overtroeven als ’s lands belangrijkste aanlegplaats voor cruiseschepen, stelt een consortium dat bouwplannen heeft voor zo’n terminal.

De betrokken ondernemers leken een bondgenoot te hebben gevonden in de wethouder van Bouwen en Wonen, maar Norder – hoe enthousiast ook nu nog over de cruiseterminal – proeft in de stad dat het Zuiderstrand opgeven neerkomt op politieke zelfmoord.

‘De cruiseterminal biedt heel interessante kansen voor Den Haag, onder meer voor de werkgelegenheid, maar dat mag niet ten koste gaan van het Zuiderstrand’, bezweert hij tot drie maal toe. Enkele Scheveningers in de zaal reageren verrast: ‘Sinds wanneer vindt u dit?’ En Van Nieuwenhoven? ‘Nederland heeft een hele mooie kustlijn’, zegt ze. ‘Daar moet je zo weinig mogelijk aan veranderen. Je kunt er heel weinig groots en meeslepends doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden