Jehova’s getuigen mogen geen kind adopteren

Jehova’s getuigen mogen geen kinderen adopteren. Dat blijkt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag heeft gedaan....

De zaak was aangespannen door een echtpaar dat in 2005 bij het ministerie van Justitie tevergeefs om toestemming voor adoptie had gevraagd. Op het aanvraagformulier hadden ze eerlijk ingevuld dat ze het kind alle medische zorg wilden bieden, maar dat bij een eventuele bloedtransfusie een alternatieve behandelmethode moest worden gezocht.

Het ministerie vond dat het belang van het kind daarmee werd geschaad. De rechtbank in Utrecht, waar de ouders vorig jaar in beroep gingen, volgde die redenering. De rechtbank meende weliswaar dat sprake was van discriminatie maar vond dat daarvoor een rechtvaardiging bestaat. ‘Een adoptiekind behoeft extra zorg en bescherming en heeft geen enkel belang bij onthouding van gangbare medische behandelingen. Het kind heeft immers nog geen eigen keuze en risico’s.’

Ook de Raad van State, waar de ouders hoger beroep instelden, geeft het ministerie gelijk. Advocaat Ben Bos overlegt de komende weken met de ouders over een gang naar het Europese Hof.

Bos kent aan de uitspraak van de Raad vergaande consequenties toe. ‘Wat geldt voor adoptie, geldt ook voor biologische kinderen. Eigenlijk zeg je ermee dat het geen goede zaak is dat Jehova’s kinderen krijgen.’

Opmerkelijk genoeg heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) het ministerie geadviseerd om de ouders wel toestemming te geven voor adoptie. De RSJ verwijst naar het protocol, dat de Kinderbescherming in 2004 heeft opgesteld voor de medische behandeling van minderjarige Jehova’s getuigen. Daarin staat dat ouders in geval van nood tijdelijk uit de ouderlijke macht kunnen worden gezet. Mocht een bloedtransfusie noodzakelijk zijn dan biedt het protocol volgens de RSJ een oplossing.

De rechtbank schoof dat advies echter vorig jaar terzijde. Het protocol moet volgens de rechter alleen in noodsituaties worden toegepast en die moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.