Jeetje pietje, Willem-Alexander, en daar kom je nu mee?

Aaf Brandt Corstius

'Hij wilde zelf het nieuws vertellen hoe hij voortaan zijn verjaardag wil vieren.' Als je die zin hoort vallen, denk je dat er twee overactieve moeders met elkaar staan te praten, en dat de ene moeder de ander vertelt hoe haar zoontje van 4 dit jaar een piratenspeurtocht wil doen op zijn verjaardag.

Maar het ging over de koning; deze zin werd in het journaal uitgesproken door Kysia Hekster, koningscorrespondent. De koning heeft dit weekeinde aan het volk verteld hoe hij voortaan zijn verjaardag wil vieren.

En wij luisterden, onder de indruk.

Dat is het leuke aan koning zijn: dat alles wat je zegt, van belang is. Dat lijkt me meteen ook het enige leuke eraan. Nou ja, dat, en de kroon en de hermelijnen mantel.

Vorig jaar met Koningsdag heeft Willem-Alexander blijkbaar zwaar zitten balen. 'Ja, dit is nu dus mijn feest', heeft hij tegen Máxima gezegd, terwijl hij woedend aan een sigaret trok, 'maar nou vier ik het nog steeds op dezelfde manier als mijn moeder.' Moeder kreeg in deze zin vast veel nadruk, een woeste Gooise r.

Daarna heeft hij driekwart jaar met Máxima vergaderd, en uit dat gebrainstorm is het volgende gekomen: ze bezoeken voortaan niet twee gemeenten, zoals Beatrix dat deed, maar een. En die ene gemeente mag dan alles uit de kast trekken tijdens een grande parade.

undefined

Willem-Alexander heeft een inslikkende manier van woorden uitspreken, in tegenstelling tot zijn moeder bij wie elke klinkerrr en medeklinkerrr perfect te verstaan was. Zo vertelde hij dat hij een 'kakkestiek gedeelte van de gemeente' zou willen doorkruisen, en ook de woorden grande parade spreekt hij bijzonder uit. 'Grant paraat.' Een beetje Fransig. Misschien was het een bewuste keuze, want zo kwam hij tot de zinsnede: 'Een grant paraat, wellicht met een thema of een rode draad.'

Mogelijke rode draden voor zo'n grande parade gaf Willem-Alexander ook meteen maar aan de gemeenten hij is zo'n koning die al het denkwerk zelf doet. Het kon van alles zijn: 'Muziek, sport, beeldende kunst, design, techniek, bedrijvigheid, historisch erfgoed, sociale initiatieven, toekomstdromen. Een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de omringende streek laten zien waarop ze trots zijn.'

Jeetje pietje, Willem-Alexander, en daar kom je nu mee? De gemeente Dordrecht krijgt het nog druk, met al deze input. Vooral het thema 'bedrijvigheid' vind ik intrigerend. Wat zou Willem-Alexander, onze koning, daar zo ongeveer onder verstaan? Zelf kon ik alleen op 'bedrijvigheid in de haven' komen, maar dat thema kan dan weer alleen in het jaar dat Willem-Alexander op Koningsdag Rotterdam komt doorkruisen.

Ik ben zo benieuwd welke bedrijvigheid de gemeente Dordrecht het komende jaar gaat uitbeelden op Koningsdag. Nog maar tweehonderd nachtjes slapen en dan is het zover.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden