Jeb Bush stelt zich kandidaat voor presidentschap VS

De Republikeinse oud-gouverneur Jeb Bush stelt zich kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Bush (62) maakte zijn kandidatuur vanavond bekend tijdens een toespraak in Miami. 'We zullen onze toekomst weer in eigen hand nemen', beloofde Bush. Hij is de derde Bush die zich kandidaat stelt voor het hoogste ambt van de VS in 35 jaar.

Jeb Bush stelt zich kandidaat in Miami. Beeld reuters

De voormalige gouverneur van Florida is de elfde Republikein die zich kandidaat stelt. Bush zei dat de VS 'zich nu op een erg slecht pad bevinden' en dat hij heeft besloten daar iets aan te doen. 'Ik ben kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten', zei hij onder luid gejuich van zijn aanhangers in Miami.

Bush beloofde tijdens zijn toespraak op de school Miami Dade College dat hij de problemen in 'disfunctionerend Washington' zal oplossen. Ook zei hij dat de 'gebeurtenissen in de wereld weer in ons voordeel' moeten uitvallen. Bush: 'Ik zal niets en niemand als vanzelfsprekend aannemen. Ik ga voor de kandidatuur met heel mijn hart. En ik zal winnen.'

De broer van oud-president George W. Bush en zoon van oud-president George H.W. Bush presenteerde zich trots als de politicus die niet afkomstig is uit politiek Washington en die zaken gedaan kan krijgen. Hij verwees naar de jaren dat hij gouverneur was. Opvallend was dat hij het publiek ook in het Spaans toesprak. Bush, die een in Mexico geboren vrouw heeft, hoopt op steun van de tientallen miljoenen Hispanics in de VS.

'We zullen Washington buiten werking stellen', beloofde Bush. 'Zodat het geen problemen meer veroorzaakt. We zullen weer aan de kant staan van het vrije ondernemerschap, aan de kant van vrije mensen. Ik weet dat we al deze problemen kunnen oplossen. Want ik heb het eerder gedaan.'

Wie is Jeb Bush? Lees hier een profiel van de derde Bush. (+)

Tegen wie neemt hij het op in de voorverkiezingen. Zie hier al zijn (mogelijke) tegenstanders. (+)

Video

Onder de aanwezigen in de zaal was de 90-jarige moeder van Bush, Barbara. Zij heeft eerder gezegd niet enthousiast te zijn dat een derde Bush een gooi doet naar het presidentschap. Afwezig waren zijn vader en broer. Dat Bush zijn kandidatuur bekendmaakte op een multiculturele school was niet toevallig. Hij hoopt de partij, die nog altijd het imago heeft van een blanke, elitaire partij, aantrekkelijker te maken voor minderheidsgroepen.

In een vanmiddag geüploade video liet Bush al weten dat hij klaar is voor het presidentschap. Hij ageert in bombastische campagnetaal tegen de heersende macht in Washington: 'Zij praten over problemen, ik zie oplossingen. Ik zie hard werkende mannen en vrouwen. Kinderen die klaar zijn om te leren. [...] Ik zie een geweldige land aan het begin van haar grootste eeuw. I'm ready to lead.'

Bush geldt als een grote kanshebber dankzij zijn 'presidentiële' familie en veel campagnegeld. Hij wordt gezien als de conservatiefste van alle Bushes. Als gouverneur van Florida sneed hij zoveel vet uit begrotingen dat hij 'Veto Corleone' werd genoemd. Maar hij was een uiterst effectief bestuurder van een grote staat.

Of de Amerikaanse bevolking warm loopt voor nog een Bush als president, moet echter nog worden afgewacht. In het grote Republikeinse veld van kandidaten is Bush de favoriet, maar een gelopen race lijkt het niet te zijn.

Ooit was de naam Bush de gouden standaard bij Republikeinen. Maar door de radicalisering van partijaanhangers kan zijn achtergrond nu een last worden. Zijn vader was te soft voor rechtse hardliners, zijn broer was te oorlogszuchtig en liet een economische puinhoop achter, zeggen progressievere Republikeinen.

George P. Bush kondigt de toespraak van zijn vader aan. De zoon van Jeb Bush zit ook in de politiek, in Texas. Beeld reuters
De moeder van Bush, rechts, en zijn vrouw Columba klappen tijdens zijn toespraak. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden