Jeanne d'Arc verhit Franse politiek

ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Zeshonderd jaar na haar geboorte is tussen Nicolas Sarkozy en Marine le Pen een strijd losgebarsten over de erfenis van Jeanne d'Arc. De inzet: wie mag zich de meest Franse van alle Fransen noemen.

'Geen enkele clan kan zich Jeanne d'Arc toeëigenen', zei Sarkozy bij het kapelletje van Vaucouleurs, waar een 17-jarig herderinnetje in 1429 een harnas aantrok en een legertje verzamelde om op te trekken tegen de Engelsen in Orléans. 'Jeanne d'Arc behoort toe aan alle Fransen', herhaalde Jean-Marie Le Pen van het Front National een dag later aan de voet van het ruiterstandbeeld van de heilige Jeanne in Parijs. 'Maar', voegde hij er malicieus aan toe, 'ze behoort zeker niet aan de politici die alleen over haar praten als er een verkiezingscampagne in aantocht is.'

Zijn dochter Marine Le Pen, lijsttrekker van het Front National, waarschuwde Sarkozy dat hij niet achter haar aan moest hollen. 'Laat hij er van doordrongen zijn dat ik sterkere overtuigingen heb, een reiner hart en langere benen.'

Sarkozy verwijt het Front National dat het de maagd van Orléans gekidnapt heeft voor exclusief gebruik. Elk jaar op 1 mei verzamelen zich enkele duizenden FN-aanhangers rond het met bladgoud beklede Parijse standbeeld. Ze brengen een hommage aan het meisje dat Frankrijk probeerde te bevrijden van de Britse bezetters, en leiden in een moeite door de aandacht af van de massale Dag van de Arbeid-vieringen in Frankrijk.

President Sarkozy had nog wat achterstand goed te maken. Hij stuurde in 2008 zijn minister Rachida Dati naar de herdenking van Jeanne d'Arc. Giscard d'Estaing, Mitterrand, Chirac - al zijn voorgangers maakten ooit de gang naar Orléans om de maagd eer te bewijzen.

Mocht filmregisseur François Ruggieri gelijk hebben, dan is al die moeite overigens vergeefs. In zijn vorig jaar verschenen boek Jeanne d'Arc, le stratagème (Jeanne d'Arc, de krijgslist) legt hij uit dat de maagd van Orléans eigenlijk een jongen van hoge komaf was, een buitenechtelijke zoon van Lodewijk van Orléans, en dus een naaste verwant van de Franse koning.

Als Jeanne d'Arc al niet het exclusieve eigendom van het Front National is, dan wordt ze in elk geval door rechts geclaimd. Links Frankrijk had zijn eigen heilige te vereren. De socialist François Hollande trok zondag naar Jarnac om de zestiende sterfdag van François Mitterrand te herdenken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden