Jean-Pierre Geelen: 'Frits Wester was echt op zijn best in het gesprek met Wilders'

In het interview met Frits Wester gaf PVV-leider Geert Wilders blijk van een verbluffend staaltje retoriek, schrijft tv-recensent Jean-Pierre Geelen. 'Ik geloof u, maar ik geloof ook mijn collega's.'

Frits Wester.

'Ik heb uw uitzending gezien. U had natuurlijk een punt'. Geert Wilders met oranje stropdas in de Haagse zolderetage van RTL tegen Frits Wester, in een 'extra gesprek' op RTL Z, dinsdagmiddag. Alsof Wester vorige week als eerste Wilders had verweten constant weg te duiken achter het twitterschermpje van zijn mobiele telefoon. Alsof niet de flagrante winst van de SP in de jongste peilingen de aanleiding was zijn pr-beleid om te gooien.

Maar goed: daar zat hij dan, niet bij de extreem-linkse talkshows van de publieke omroep, maar (eerst) bij RTL dat de rode loper voor hem had uitgelegd.

Het was nieuws. In het RTL Nieuws uiteraard. ('Wester: 'Wilders zit in een lastige spagaat. En neem van mij aan: hij is er zelf nog lang niet uit.') Maar ook het achtuurjournaal van de NOS opende ermee. In DWDD gingen de Jakhalzen ermee aan de haal. Niet de inhoud, maar het nieuws was het nieuws. Wilders spreekt! Wat hij dan zei? De SP is 'een wolf in schaapskleren', volgens Wilders. Het omgekeerde zou opzienbarender zijn geweest, maar soms is nieuws altijd nieuws.

Emile Roemer was uiteraard 'een sympathieke man', maar: 'Als je kijkt naar de inhoud van het SP-program, daar zakt je broek van af.'

Wilders: 'Misschien dat ik in het kort vijf voorbeelden mag noemen.'

Dat mocht.

Wester had het gesprekje geopend met de affaire Bosman, en de affaire rondom het hoofddoekje van de koningin. Wilders bleef bij zijn kritiek, maar: 'Ik hoop dat u ook vragen gaat stellen over de pensioenen.'

Dat trof. Wester (haastig): 'Ja, daar gaan we het ook over hebben.'

Er was kritiek op Wilders uit zijn fractie naar buiten gelekt. Of hij dat zwak vond van zijn collega's, wilde Wester weten.

Wilders, die ontkende dat er kritiek had geklonken, gaf een verbluffend staaltje retoriek ten beste: 'Ik geloof u, maar ik geloof ook mijn collega's als ze zeggen dat ze dat niet gedaan hebben.'

Sterk was ook Wilders' inschatting over de kans dat hij er met VVD en CDA uit gaat komen met nieuwe bezuinigingen. Wilders schat die kans 'fifty-fifty'. Logisch: wel of niet. Vriezen of dooien.

Of Wilders die nieuwe bezuinigingen, wellicht tot 10 miljard, voor zijn rekening wilde nemen, vroeg Wester. Het zouden harde onderhandelingen worden.

Wilders: 'Wij hebben ook onze piketpaaltjes...'
Wester: 'Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek.'
Wilders: 'Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek.'

Wester: 'Kijkend naar Griekenland. Heeft u nog een aantal wensen, of nou ja, wensen: eisen?'

Die had Geert. Ze kwamen hierop neer: 'Wij zitten alleen maar te betalen. Dat zou veel anders moeten.'

In dit alles gebruikte de PVV-voorman driemaal de formulering: 'Ik zou geen knip voor de neus waard zijn als ik niet...' Misschien dat zijn mediatrainer dat Haagse cliché nog even kan wegstrijken.

Wester sloot af. 'Ik zie u graag de komende weken hier terug in de studio, dan hoeven we ook niet samen de hele tijd te twitteren.'
Wilders: 'Heel graag.'

In DWDD noemde Jan Marijnissen het gesprek 'een geweldig interview. Ik vond Frits ook echt op z'n best.'
Daar had hij gelijk in.

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden