Column

Jean-Pierre Geelen: 'De tv-boeren zijn even helemaal uitgemolken'

De langgerekte aflevering van Opluchting verzocht was een moordzaak volgens televisiewetten. Met een hoofdrol voor de eeuwig gelijkhebbende Peter R. de Vries. En dan was er ook nog het niet erg geslaagde cabaret van de DWDD-boeren, verzucht Jean-Pierre Geelen in zijn tv-column.

De 'boeren' bij DWDDBeeld VARA/Uitzending Gemist

'Het is een van ons. Dat is wel even verwerken.' De uitspraak van burgemeester Bearn Bilker van Zwaagwesteinde schetste het schisma dat zich een paar avonden voordeed op televisie.
Wij en de anderen.

De plattelandsgemeenschap had de bestuurders ooit met eieren bekogeld omdat die weigerden op te treden tegen de vermeende moordenaars van Marianne Vaatstra: asielzoekers uit de buurt. De beelden kwamen maandag voorbij, het wachten is op een schuldbewuste terugblik van de toenmalige heethoofden.
Nu is het dus 'een van ons'. Een rustige, lieve, getrouwde blanke man, vader van twee kinderen, christelijk en aardig, aldus de buren. Boer wordt beest.

OM, politie en burgemeester hielden aan het begin van de avond een persconferentie, die geheel naar de huidige mediamaatstaven live werd uitgezonden op verschillende zenders. Het leidde tot verslaggevers die nog tijdens de bijeenkomst de kijker half fluisterend een samenvatting voorschotelden, terwijl collega's hen manen tot stilte.

De langgerekte aflevering van Opluchting verzocht was een moordzaak volgens televisiewetten. De hoofdpersonen luisterden naar namen als Bearn en Bauke. EenVandaag sprak een garagehouder: Wiepie Bosma. In Hart van Nederland (SBS) dorpsbewoners: Gooitske Dijkstra. En daar liep Geke. De geheimen van Barslet.

Op zoek naar de dader (pardon: verdachte, luidde vaak de verspreking) struinde een bataljon verslaggevers de dorpen af. Opluchting in Zwaagwesteinde, gespletenheid (en compassie met de verdachte en diens familie) in Oudwoude. EenVandaag aan een autobestuurster: 'Zijn de mensen hier echt in rouw?' Aan vader Vaatstra: 'Hebt u gisteravond in stilte iets tegen Marianne gezegd?'
Jakhals Erik onder Ry Cooders soundtrack Paris, Texas.

Peter R.
De hoofdrol van dit streekdrama was weggelegd voor Peter R. de Vries, die zichzelf vanaf 5 uur 's ochtends louter nog in kapitalen de media in twitterde. Van DWDD en Pauw & Witteman naar SBS 6, dat een herhaling inlaste van een oude 'special'.

Je kunt boer Peter moeilijk verwijten dat hij oogst wat hij jarenlang heeft gezaaid. Het siert hem dat hij al vroeg en tegen het heersende sentiment in de asielzoekers vrijpleitte. Maar zijn eeuwige gelijk was toch sterker geweest wanneer hij de felicitaties had overgelaten aan anderen dan zichzelf.

In DWDD was de vraag waarom de verdachte had meegewerkt aan het dna-onderzoek. Sociale druk, dacht Peter. Maar ook: 'Het is een boer, geen raketgeleerde. Misschien dat hij de portee van het dna-onderzoek had onderschat, en had gedacht dat ze zich zouden richten op mensen die niet opdagen.'

Niet erg geslaagd
De boodschap: boeren zijn domme ezels. Ze laten zich op hun dooie akkertje succesvol in de stront zakken met hun gemankeerde liefdes in Boer zoekt vrouw. Zondag eindigde een vrij saai seizoen, dat toch vier miljoen kijkers trok. Het slot was een terugblik met de boeren. Direct gevolgd door Ivo Niehes TV Show, voor een terugblik met de boeren. De terugblik dáárop volgde in DWDD, met een niet erg geslaagde persiflage op de malle boeren met hun wilde wieven. Boer Aad ontbrak: 'Hij is sinds gisteravond weg. Er was iets met zijn dna', aldus zijn nieuwe liefde 'Jeanet'.

De televisieboeren zijn even helemaal uitgemolken.

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden