Jean-Pierre Geelen: De 'rechtse' nieuwsconsument verdient beter. Een fatsoenspolitie bijvoorbeeld

Fatsoen is bij de rechtse media uit de mode geraakt. Schreeuwen is in opkomst. De rechtse nieuwsconsument verdient echt beter.

Jean-Pierre Geelen
Bij PowNed gaat het om ironie, zegt Dominique Weesie Beeld anp
Bij PowNed gaat het om ironie, zegt Dominique WeesieBeeld anp

Toegegeven: wie wakker wordt naast zanger Gerard Joling, moet even slikken. Het overkwam zijn collega Gordon, die zich verslikte in de woorden: 'Ik word weer wakker naast het meisje van Nulde, zie ik.'

Gieren met Geer & Goor. Maar niet voor de vader van Rowena Rikkers, het in 2001 vermoorde 'meisje van Nulde'. Nadat hij vorig jaar al bezwaar had gemaakt, beloofde RTL de 'grap' eruit te knippen. Onlangs werd die aflevering van Geer & Goor herhaald. Zónder het fragment, maar toch nog ging het fout: de opmerking zat nog in de 'promo' van het programma.

RTL (van die wurgcontracten in de tranenmelkerij) en Gordon (van die deelnemer aan Holland's Got Talent van Aziatische afkomst, aan wie hij lachend vroeg: 'Welk nummer ga je zingen? Nummertje 39 met rijst?') boden excuses aan, maar dat moet voor de bühne zijn geweest. Hoe anders valt te verklaren dat de foute opmerking ooit de montagetafel passeerde en tot in derde instantie kon worden uitgezonden als opwarmertje?

Fatsoen is danig uit de mode geraakt in een deel van de media. De 'fatsoenspolitie viert hoogtij', sneerde PowNed-baas Dominique Weesie deze week in De Telegraaf. Dat was kennelijk geen goed nieuws. Logisch: zijn omroep viel deze week tweemaal door de mand. Nu was gebleken dat de 'vluchteling' die in het PowNed-programma Vluchteling maakt kennis met Rutger Castricum ging inburgeren, in werkelijkheid acteur was. Die onthulde dat uit walging voor die andere uitglijder: een stuitend stuk op de PowNed-site over de Syrische jongen die in een zwembad te Blerick was verdronken.

Het was een satirische rubriek, stelde Weesie. 'Het lag er zo dik bovenop.' Kennelijk niet. Zelfs wie de verwijzingen op het Instagramaccount van acteur Tariq Kasem had gezien, kon daar maar nauwelijks uit opmaken dat hij in PowNed acteerde. Feit is dat de omroep het verzweeg.

De excuses van RTL voor de herhaling van de foute aflevering van de foute aflevering van Geer en Goor waren voor de bühne Beeld anp
De excuses van RTL voor de herhaling van de foute aflevering van de foute aflevering van Geer en Goor waren voor de bühneBeeld anp

Ironie die niet begrepen wordt, is per definitie mislukt. Onder de vlag van ironie kun je alles maken en bestaan geen grenzen meer. Weesie twitterde van de week over de netelige kwestie rond de Syrische drenkeling: 'Ben op vakantie, maar werd op misselijkmakend artikel op onze site gewezen. Is inmiddels verwijderd, maar oprechte excuses zijn op z'n plaats.'

Nu maar hopen dat het geen ironie was.

Wat is er toch aan de hand ter rechterzijde van het medialandschap? De toestand is bedroevend. De 'rechtse' kiezer is in opkomst, maar met de 'rechtse' media komt hij er bekaaid af.

Je hoeft maar één keer Goedemorgen Nederland van WNL ('Voor hardwerkend Nederland') te zien om je te verbazen over de ondraaglijke lichtheid. Niets (nou ja: weinig) tegen de studiogasten die er (niet eens altijd even rechts) het nieuws becommentariëren, maar die onderwerpjes tussendoor! Een reportage in de jarige Efteling, een agressieve buizerd op de Rietweg ('Tussen de Palingweg en de Hamlaan') in Dronten, het autospektakel 'de foute Cross' - een ontbijtbordje vol onbenulligheid. Licht verteerbaar, maar vol cholesterol. In de rechtse keuken van de tv-kantine wordt gekookt met dedain voor de eigen gasten.

Misschien hebben De Telegraaf, Elsevier, Avro en Tros een gat laten vallen, waardoor een ander geluid opkwam: de schreeuw. Hij klinkt inmiddels door het hele medialandschap. Een van de meest recente voorbeelden is Roderick Veelo. Jarenlang was hij een tamelijk onopvallende, wat kleurloze presentator bij RTL. Nu werkt hij ook voor schreeuwsite The Post Online (TPO), grootgrutter in opgewonden standjes. Het hoorbare genoegen waarmee Veelo gniffelend toehoorde hoe zijn collega Bert Brussen Trouw-redacteur Seada Nourhussen betitelde als 'die negerin van Trouw', spreekt boekdelen. Op z'n minst een geval van dwangmatige treiterneurose.

Vorige maand schreef Veelo op de site van RTL Z een column over journalistiek. 'De rol die veel journalisten voor zichzelf zien weggelegd gaat ver voorbij hun kerntaak. En die is naar mijn mening nog altijd: onafhankelijk en onpartijdig op zoek naar de waarheid. Vooral als dat een onaangename of ongemakkelijke waarheid is. Het versluieren, relativeren of suggereren van feiten ten behoeve van een betere wereld is daarbij wat mij betreft uit den boze.'

Gelukkig weet Roderick Veelo van The Post Online hoe het hoort Beeld anp
Gelukkig weet Roderick Veelo van The Post Online hoe het hoortBeeld anp

Een interessante arbeidsopvatting voor iemand die elders oeverloze podcasts vult, waarin het presentatieduo een collega openlijk betitelt als 'Trouw-negerin'.

#Ophef en grofheid zijn ook hier het verdienmodel. TPO vent de kritiek van 'geobsedeerde Nederlandse oude media' gretig uit op de eigen site. Leve het eigen gelijkje: 'TPO zegt gewoon waar het op staat, zonder slap gelul met Ombudsmannen (M/V), verplichte telefonische interviewtjes met 'experts' van de UvA die antropologie of sociologie hebben gestudeerd, hypocriet gedoe met initialen van misdadigers waarvan iedereen de naam al kent of poepsaaie foto's die bewerkt zijn omdat anders misschien wel iemand wordt gekwetst.' Laat het RTL Z ook even lezen.

De ontwikkeling van Veelo is exemplarisch voor een stroom representanten van rechtse media. 'Deugen' is het jongste scheldwoord op hun repeterende plaat. Schreeuwen en schelden, om het even waarover. Freud zou er vast raad mee weten.

De rechtse nieuwsconsument verdient beter. Een fatsoenspolitie bijvoorbeeld.

undefined

Lees verder

PowNed's vluchteling Tariq blijkt acteur, die nu spijt heeft van zijn rol
Het blijkt allemaal in scene gezet te zijn: de twaalf afleveringen die Tariq Kasem in het najaar van 2016 opnam voor de PowNed-rubriek 'vluchteling maakt kennis'. In gebrekkig Nederlands deed Kasem (23) - ooit wel vluchteling uit Irak, maar nu al meer dan twaalf jaar woonachtig in Almere - zijn best om zo goed mogelijk in te burgeren. Op sleeptouw genomen door Rutger Castricum graaide Kasem naar balletjes op een oer-Hollandse bingoavond en at hij taart op een verjaardag in een Vinex wijk.

16-jarige Syriër verdronken in Limburgs zwembad: moeten vluchtelingen verplicht op zwemles?
Een 16-jarige Syrische jongen verdronk maandag in een zwembad in Blerick. De zwembond pleit voor meer zwemlessen voor vluchtelingen.

We hebben veel deugmensen in Nederland, en hun deugreflexen werken prima
'Ik ga niet uit het PowNed-artikel citeren, als u bekend bent met de reputatie van PowNed dan kunt u zelf wel bedenken met wat voor rioolproza bericht werd over deze tragedie.' Lees hier de column van Hassan Bahara over het bericht van Powned.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden