Jean Marc Ndjofang ligt uitgestrekt op de bank

BART JUNGMANN

Op het herentoilet van De Koningshof, feestzaal te Urk, staat ter hoogte van de plassectie geschreven: 'Niemand verdwaalt ooit op een rechte weg'. Het is in sierlijke letters op de muur aangebracht met aan weerszijden twee deftige aanhalingstekens. Van graffiti zal dus geen sprake zijn. Dit moet een hooggeleerd citaat zijn, maar van wie en hoezo en waarheen leidt deze weg?

De eerste associatie is een speelse terechtwijzing aan slordige plassers, maar naar dergelijke speelsheid ziet De Koningshof niet uit. De tweede associatie is de zojuist afgelegde weg door de Noordoostpolder naar Urk. Kaarsrechter kunnen wegen niet zijn in Nederland. De derde associatie is Urk zelf, waar het christendom in dergelijke bewoordingen wordt beleden. En de vierde associatie is dammen, want om die reden ging de reisdonderdag naar Urk.

Wanneer uw verslaggever van zijn chef te horen krijgt dat hij naar het dammen moet, maakt zijn hart een sprongetje van geluk.

Prachtig hoor, al die sporten waar het steeds hoger, sneller en sterker gaat. Maar nergens wordt de fascinatie zo groot als bij de denksport en in het bijzonder de denksporter.

Zij leveren hun prestaties in ondoordringbare hoofden, achter ogen die naar binnen zijn gekeerd. Hun prestaties zijn de vrucht van briljante dwalingen. Ooit heeft iemand berekend dat een dammer na zeven wederzijdse zetten de keuze heeft uit 728 duizend mogelijkheden om de partij te vervolgen. De rechte weg is in de damsport een doodlopende weg.

Om kwart voor één donderdagmiddag verlaat ik het herentoilet van De Koningshof en sta opeens oog in oog met Jean Marc Ndjofang. Dat wil zeggen: ik sta en meneer Ndjofang ligt uitgestrekt op een bank in de lobby van De Koningshof. De bank is van glimmend zwart leer. Meneer Ndjofang is ook zwart en draagt een trainingspak in de kleuren van Kameroen. Hij is naar Urk gekomen om een gooi te doen naar de wereldtitel dammen.

Jean Marc Ndjofang heeft de ogen gesloten. Hij concentreert zich. Over een kwartier zal hij aantreden tegen Alisher Artikow, een muffe kantoorklerk uit Oezbekistan. Deze partij moet Ndjofang winnen om aan te haken bij de subtop. Hij opent de ogen, inspecteert zijn horloge en sluit de ogen weer. De lobby van De Koningshof staat onder hoogspanning.

Het WK dammen begon op 7 mei in Emmeloord en is sinds begin deze week gehuisvest in Urk. Een mevrouw van De Koningshof, een soort Dynasty in de polder, vraagt of ze namens de wethouder een broodje paling mag aanbieden. Dat mag ze.

De Koningshof afficheert zichzelf als 'een toplocatie' voor party's en events. Maar dammen is feest noch gebeurtenis. Dammen is topsport, waarvoor wij donderdagmiddag de grootst mogelijke stilte in acht dienen te nemen.

Vergeleken hiermee is schaken een kinderspel met zijn hiërarchische ordening der stukken en zijn beperkt aantal speelvelden. Het dambord is een klassenloze maatschappij, waarbij het onderscheidende element een opeenstapeling van twee schijven is. Dammen is een blauwdruk van Nederland.

Toen wij van de Volkskrant een tijdje geleden de sportcanon samenstelden, had ik een stille hoop op een volwaardige plek voor het dammen. Maar de denkende sporter werd verbeeld door schaakkampioen Max Euwe. Daartegen was internationaal gezien ook weinig in te brengen.

Toch wil ik hier nog even Anne van Mourik citeren. Hij was ontstemd over de gemaakte keuze en schreef een ingezonden stuk voor de krant. Als redacteur van De Problemist, een tijdschrift over 'damcompositiekunst', had hij vermoedelijk ook alle recht van klagen.

Van Mourik schreef dat de 21ste-eeuwse Nederlander zich onvoldoende realiseert wat het dammen in de 20ste eeuw als volkseigen sport heeft betekend in Nederland.

Ga dus allen tussen nu en 28 mei naar De Koningshof in Urk en maak een buiging voor de dammende landgenoot. Ga overigens niet morgen, want op zondag slaapt de brommerjeugd van Urk uit en wenst niet in haar rust gestoord te worden.

PS - Het aforisme op het toilet is van Johan Wolfgang van Goethe en Jean Marc Ndjofang won zijn partij in de twaalfde ronde van Alisher Artikow.

reageren? jungmann@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden