'Je zou bijna vergeten waar het om gaat'

De Auschwitzherdenking trok zondag meer mensen dan voorgaande jaren. Door ‘Gaza’ was er vooraf veel commotie...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM Een Kamerlid dat met klem wordt verzocht niet aanwezig te zijn, moslims die door een minister worden gevraagd juist wél te komen. En overal veiligheidsfunctionarissen die de herdenking nauwlettend in het oog houden.

‘Door de gebeurtenissen van de afgelopen twee weken zou je bijna vergeten waar het hier om gaat’, aldus Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, zondag in het Amsterdamse Wertheimpark.

Zo’n tweeduizend aanwezigen, aanzienlijk meer dan voorgaande jaren, herdachten in het park, bij het gebroken spiegelmonument van Jan Wolkers, de tienduizenden Nederlandse Joden die tijdens de Duitse bezetting naar de vernietigingskampen zijn afgevoerd.

SP-Kamerlid Harry van Bommel bleef weg, na de commotie die was ontstaan door zijn prominente deelname aan de demonstratie waar antisemitische leuzen werden gescandeerd. De door minister Van der Laan (Integratie) opgeroepen moslimorganisaties stuurden enkele kopstukken, onder wie een paar Kamerleden en Amsterdamse stadsdeelvoorzitters.

Vooraf had premier Balkenende naar eigen zeggen ‘waardevolle’ gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van joodse en moslimorganisaties.

Hij had bij hen ‘nadrukkelijk’ de wil gemerkt om verharding onder jongeren te voorkomen. ‘Er is een gedeelde hoop dat men rust en vrijheid kan delen, hier en in Gaza’, aldus Balkenende afgelopen vrijdag.

Burgemeester Cohen hield in zijn toespraak gisteren nadrukkelijk rekening met de vrees dat de haat in het Midden-Oosten overslaat op Joden en moslims in Nederland. Zonder de oorlog in Gaza met name te noemen memoreerde Cohen de ‘afschuwelijke oorlogsbeelden’.

Vervolgens gaf hij het verschil aan met de Shoah: ‘mensen die om wat ze zijn’ uit hun huis werden gehaald en gedeporteerd, ‘67 treinen vol, onder wie heel veel Joden’. De meesten werden vermoord.

Het actiecomité Amsterdam voor Palestina had het weekeinde opgeroepen geen actie te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden