Column

'Je wordt direct en onverbiddelijk aangesproken: Let jij op je gewicht?'

Onder leiding van commandant Art Rooijakkers gaan mensen de strijd aan met hun overgewicht, schrijft columnist Martijn Simons over het nieuwe programma Operatie NL Fit.

Art Rooijakkers Beeld ANP Kippa
Art RooijakkersBeeld ANP Kippa

In de strijd om de zorgkosten betaalbaar te houden, probeert in navolging van velen nu ook de AVRO zijn steentje bij te dragen.

Het programma heet Operatie NL Fit, want een op de drie Nederlanders is te dik en dat moet veranderen. Onder leiding van commandant Art Rooijakkers gaan mensen de strijd aan met hun overgewicht, en proberen tegelijkertijd zoveel mogelijk Nederlanders in hun slipstream mee te trekken.

Daarom word je direct en onverbiddelijk aangesproken. 'Wees eens eerlijk, let jij op je gewicht?'

Ehm, ik weet niet, ik kijk televisie nu, met een laptop op schoot en een bak chips op tafel, als ik eerlijk ben.

Gewicht en levensstijl
In een jaren '80-kantine heeft zich een groep van zo'n twintig kandidaten verzameld. Uit die groep worden vijf aanvoerders gekozen, mensen met een herkenbaar verhaal of bijzondere motivatie om iets aan hun gewicht en levensstijl te doen. De aanvoerders worden tien weken lang gevolgd, met als ultieme doel het uitlopen van een vijf kilometerrun.

Leo, een 69-jarige ex-commando uit Rotterdam met een imposante snor en een hond die Rolex heet: 'Ik heb altijd veel gesport, maar ben vervallen in mijn oude patroon. Eten, grazen heel de dag.'

Leo wil graag zijn kleindochter zien opgroeien. Leo wordt een van de vijf aanvoerders.

Drie experts staan dag en nacht klaar om de aanvoerders (en iedereen thuis natuurlijk!) bij te staan: een personal trainer, een voedingscoach ('Kijk niet naar wat je niet mag, maar kijk naar wat je wel mag.') en een psycholoog annex mediator annex relatie- en gezinstherapeut.

De psycholoog (sluik haar, Hans Ubbinkjasje) gaat direct op zoek naar de mens achter de dikkerd. Hij staat in het midden van de kring kandidaten. 'Ik wil niet weten wat je eet, ik wil weten waarom je eet.'

Het gros blijkt zogenaamde 'emotionele eters' maar ze willen veranderen. Of, zoals een vrouw met zelfhulpboekkennis het zegt: 'Ik heb zo'n zin om deel twee van mijn leven te starten.'

Leo en de andere vier kandidaten die het tot aanvoerder weten te schoppen, zijn door het dolle heen, barsten in tranen uit. Zo'n kans krijgen ze eens en nooit meer, en ze beseffen het. Tot op het bot gemotiveerd zijn ze. Vastberaden er iets van te maken. Ik werd er blij van.

En ik gunde het ze, alle vijf. Hun verhalen zijn soms schrijnend en verdienen het verteld te worden.

Maar toch.

Nieuw begin
Terwijl ik de vijf aanvoerders als bezetenen aan hun conditie zag werken, gingen mijn gedachten uit naar die andere kandidaten, de vijftien die het niet zijn geworden, die zijn achtergebleven in die kantine. Die zich ook ontzettend hadden verheugd op een nieuw begin, op een gezond leven, zonder rugpijn of kortademigheid bij het wakker worden, die de hulp van de experts net zo hard nodig hebben.

Ik dacht aan die mensen en aan hoe ze 's avonds thuis, teleurgesteld, een blik in de koelkast wierpen, op zoek naar iets te snacken om de afwijzing te vergeten. Voor even.

Martijn Simons is schrijver columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimonsMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden