Column

'Je vraagt je af of Frans Timmermans niet gewoon een typetje van Van Kooten en De Bie blijkt te zijn'

Frans Timmermans is vooral grappig ondanks zichzelf, schrijft columnist Johan Fretz. 'Hij heeft het vaak niet eens door, maar dat is nu juist het leuke.'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Beeld anp

Elk land heeft zijn grote komieken. Engeland heeft Ricky Gervais, wij hebben Frans Timmermans. Frans is een baken van licht in de duisternis, een sprankje humoristische hoop in een verder schrijnend humorloos politiek landschap. Natuurlijk: Frans is vooral grappig ondanks zichzelf, hij heeft het vaak niet eens door, maar dat is nu juist het leuke.

Ooit was Frans kandidaat om Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa te worden. Toen maakte hij een promotiespot voor zichzelf die het bekijken zeer waard is. In het filmpje loopt Frans door het Nederlandse parlement en spreekt hij de kijkers toe in alle talen die hij vloeiend spreekt. Voor wie Frans niet zo volgt: dat zijn er nog al wat. Het resultaat is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Zo hilarisch is het, dat je je afvraagt of Frans Timmermans uiteindelijk, ooit niet gewoon een typetje van Van Kooten en De Bie blijkt te zijn.

Deze week is het opeens weer raak. Frans plaatst een nieuwe omslagfoto op zijn Facebookprofiel. Een collage, die zo te zien door hemzelf in elkaar is geknutseld. Een overzicht van een twintigtal nagenoeg identieke foto's waarop Frans collega-ministers en bewindspersonen lachend de hand schudt. So much for diplomacy. Ik zie het meteen helemaal voor me: hoe Frans een pilsje opentrekt nadat hij de laatste Touretappe heeft gezien en dan naar de computerkamer sloft. Hoe hij daar netjes, maar eigenlijk net niet netjes, de foto's in Photoshop aan elkaar probeert te plakken en verzucht: 'Wat ontmoet ik toch eigenlijk ontzettend veel mensen. Maar ja, dat is ook wat ik ben: een mensen-mens pur sang. C'est ca. That's me. Claro.'

 
Dit is helemaal Frans, je laat hier keisterk zien: kijk, hier staat onze Frans en het is een echte communicator, iemand die zijn hand letterlijk (haha!) niet omdraait voor het dragen van grote verantwoordelijkheden.
Beeld facebookpagina Frans Timmermans

Hoe hij de collage nog even doormailt aan zijn spindoctor, die vervolgens terugstuurt: 'prachtig Frans, niks meer aan doen. Dit is helemaal Frans, je laat hier keisterk zien: kijk, hier staat onze Frans en het is een echte communicator, iemand die zijn hand letterlijk (haha!) niet omdraait voor het dragen van grote verantwoordelijkheden. Ik zeg: uploaden die handel! Dit gaat viral. Groetjes, Astrid.'

En hoe Frans op zijn beurt dan weer glunderend antwoord: 'Dankjewel Astrid, wat zou ik moeten zonder jou? En wat zou Nederland moeten zonder ons? Ik ga het nu online zetten! Proost! Zum wohl! Skål! Saude! Na zdoróvje! L'chaim!'

Cadeautje in de zomer
En voilà, we hadden het zelf niet kunnen bedenken: Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, post 23 foto's van zichzelf in een collage als omslagfoto op zijn Facebookprofiel. Een cadeautje in de zomer. Opium voor het volk. Ongekend topvermaak. Dan kun je nog maar één ding doen: de ballen uit je broek lachen en ademloos toekijken, vol ontzag en bewondering.

Ik opperde vorig jaar dat het tijd was voor een Nederlandse dramaserie over politiek Den Haag, maar misschien is een reallifesoap over Frans Timmermans een beter plan. Frans' Folklore, een portret van de man die ons vertegenwoordigt over de grens. Een hilarische, persoonlijke serie over een eenling die ondanks zijn ongewone talenknobbel een man van het volk is gebleven. Elke vrouw valt voor hem. Elke man wil hem zijn. Frans is een Nationale Held en de ongekroonde Koning van de Lach op het grauwe Binnenhof.

Johan Fretz is schrijver en cabaretier en columnist voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden