'Je vergroot de haat'

Serviërs en Albanezen in Nederland leven gespannen mee met de NAVO-aanvallen op Joegoslavië. Vervult de militaire deelname van Nederland de betrokkenen met dankbaarheid of afschuw?...

Branka Isakov, Servische, geboren in Belgrado:

'DE aanval van de NAVO zal alleen maar schade opleveren. Het zal niets oplossen en kost alleen maar slachtoffers. Je vergroot de haat. Europa wil geen oplossing. De onderhandelingen waren een flop en nu wil Europa met wapens zijn gezicht redden. De bombardementen zijn niets anders dan chantage van een zelfstandig land. Dat zien ze zelfs bij de Verenigde Naties.

De NAVO bemoeit zich met een interne aangelegenheid van Joegoslavië. Kosovo is een provincie van Joegoslavië. Hoe zou Nederland het vinden als Friesland zich vrij wil maken? Dat zou Nederland nooit accepteren. En nou wil Nederland voor Kosovo zijn jongens opofferen?

De Serviërs gaan terugvechten. Daar ben ik van overtuigd. Het hele Joegoslavische volk staat daar achter. Hoe dat zal eindigen, ik weet het niet. Het lijkt me onvermijdelijk dat er grondtroepen aan te pas zullen komen.

Met het toelaten van een vredesmacht in Kosovo zal Joegoslavië nooit akkoord gaan. Dan verlies je Kosovo zeker. Dan organiseren ze over drie jaar een referendum en is het meeste stemmen gelden.

Wat mij vreselijk steekt, is dat ze nu zeggen dat 90 procent van Kosovo Albanees is. Maar sinds wanneer? Pas sinds de laatste jaren! Bij de laatste volkstelling in 1928 was maar 28 procent van de bevolking in Kosovo niet-Servisch. Terwijl de Serviërs Kosovo vijfhonderd jaar geleden hebben bevochten op de Turken.

De laatste dertig jaar zijn de Albanezen binnengestroomd en zijn de Serviërs weggepest. Nu is 90 procent Albanees. Ja, zo kan ik het ook! Dat is etnische zuivering andersom.

De Albanezen doen alles om de Serviërs in de media zwart te maken. Die zouden wel zo slecht in elkaar steken! Ook in Nederland hebben de Albanezen een grote mond voor de televisie. Laat ze dan ook maar in het leger gaan. Maar dat durven ze niet. Serviërs zijn slecht in hun pr. Ze verdedigen zich niet in de media, want ze denken in hun recht te staan.

Nederland vergist zich in het UCK. Die wordt gefinancierd door de moslimlanden. Europa zal nog spijt krijgen van zijn steun. Ze nemen de moslims niet serieus als gevaarlijke macht. En het UCK bestaat uit machtsbeluste lieden die zich martelaar maken. Zo krijgen ze Nederland mee, dat verder van niets weet.

Waarom tekenden de Albanezen het akkoord in Rambouillet? Alleen omdat ze wisten dat de Serviërs toch nooit zouden tekenen. Dan zouden de Serviërs weer de boeven zijn. En daar is Nederland heel gevoelig voor.

Het geeft me een heel vreemd gevoel dat Nederland betrokken is bij de aanval op Joegoslavië. Ik voelde me altijd Nederlandse. Maar nu word ik weer geconfronteerd met mijn afkomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden