Column

'Je transformeert zo van een politiek correcte muts in een moslimhater'

Strijders voor het ware geloof zijn griezelig onvoorspelbaar. 'Dus hoe verleidelijk is het niet om mee te zingen in het koor van angsthazen?', schrijft Lidy Nicolasen.

Deelnemers aan een anti-ISIS demonstratie op het Haagse Plein. Het protest is een aanklacht tegen het 'terroristisch geweld' van deze extremistische organisatie in Irak.Beeld anp

Het liep tegen middernacht. We stonden aan de kant van een straatje in het centrum van Amsterdam te praten. Een scooter met twee passagiers maakte een rare zwieper bij het passeren. Getverderrie, zei de vriendin - groot en blond - naast me, ze spugen. Niet overdrijven, zei ik nog, totdat ik even later achteloos in een klodder verse spuug op mijn jasje greep en tot in mijn haarwortels stond te gruwen.

Wij hoeven geen ombudsman meer te worden, wij mogen gerust kutmarokkanen zeggen, zei de vriendin met gevoel voor understatement. We keken elkaar ongelovig aan. Welke duivel was er in die jongens gevaren? Wat hebben wij ze gedaan, anders dan blank en blond zijn en 's nachts op straat rondhangen?

Klodder spuug
'Donder op naar je eigen kalifaat', riep ik in de richting vanwaar ze verdwenen. Want door die ene klodder spuug kreeg de hele bangmakerij over ISIS ineens pootjes. ISIS is hard op weg een islamitische staat op te richten in Irak en Syrië. De opmars gaat met veel bloedvergieten gepaard. Executies en onthoofdingen zijn aan de orde van de dag, getuige de vele propagandafilmpjes op internet.

De ambitie van de Takfari (een stroming binnen de conservatieve islam, red.) kent geen grenzen. Libanon, Israël, Jordanië moeten ook veroverd worden.
Deze strijd om het ware geloof in het Midden-Oosten heeft grote aantrekkingskracht op jonge moslims elders in de wereld. Ze radicaliseren razendsnel en verklaren zich bereid de wapens op te nemen tegen de vijanden van God.

Er is nog nooit iemand beter geworden van het plegen van gruweldaden in oorlogstijd. De jonge moslims zal het niet anders vergaan. De kans is aanwezig dat ze ernstig getraumatiseerd terugkeren en hun strijd hier voortzetten. Vorige maand vertrokken ongeveer honderd Nederlandse jihadstrijders naar Syrië.

Naderend onheil
ISIS is daarom gevaarlijk voor Nederland, zegt de regering. Zegt ook de AIVD, die een lijst heeft van alle sympathisanten. De regering moet een keihard actieplan maken om onze burgers tegen de islamitische terreur te beschermen, aldus Geert Wilders. Ruim driekwart van de Nederlanders heeft genoeg van de islam, weet Maurice de Hond. De propagandamachine van ISIS neemt bezit van Nederland, waarschuwen media.

Geen mens is ongevoelig voor meldingen over naderend onheil. Als je even niet oplet, transformeer je van een politiek correcte muts je in een moslimhater. Strijders voor het ware geloof zijn griezelig onvoorspelbaar en ongelooflijk ongevoelig, dus hoe verleidelijk is het niet om mee te zingen in het koor van angsthazen? Een klodder spuug doet de rest, ongeacht de intentie van de spuwers.

Anti-kamp
Het is ze niet gelukt me in het anti-kamp te krijgen. Kort voor het hierboven beschreven incident spraken we over de calvinistische moslim. De term komt van journaliste Margalith Kleijwegt en arabist Halim Madkouri. De calvinist onder de moslims is verre van een polderjihadist. Hij is een gelovige die handelt naar eigen eer en geweten. Streng zijn voor jezelf, soberheid betrachten en geen smoesjes verzinnen voor dingen die je fout doet, is een leidraad.

De God van de calvinistische moslim is niet de straffende God, maar de barmhartige God voor wie alle schepselen gelijk zijn. Schaamte of eergevoel spelen geen rol en er is geen licht tussen hun geloofsovertuiging en de normen en waarden van de samenleving. De polderjihadist neemt de wapens om anderen te bekeren; de calvinistische moslim bekeert zichzelf. Beiden claimen de islam te redden. Let daarop, je kunt je altijd nog bang laten maken.

Lidy Nicolasen is verslaggeefster van de Volkskrant. Ze schrijft wekelijks een column voor Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden