'Je staat als moeder met je rug tegen de muur'

Natuurlijk is het illegaal om kinderen te laten weghalen bij je ex, zegt stichting Gestolen Kinderen. 'In het buitenland wordt toezicht gehouden op de omgangsregeling, hier niet.'

De kidhunter opereert in een schemergebied waar het recht zijn geldigheid dreigt te verliezen, waar de overheid misschien wel is tekortgeschoten en de ouderlijke instincten op volle toeren draaien. Zoals vorige week donderdag toen een kidhunter in opdracht van de moeder twee kinderen uit de handen van hun vader griste. Het begrip kidnapping heeft opeens een haast letterlijke lading gekregen.

'Ik zou geen seconde aarzelen om een kidhunter in te schakelen als mijn kind door de vader in het buitenland werd vastgehouden. Wat moet je anders? Je staat met de rug tegen de muur.'

Mieke van der Velden is voorzitter van de ruim twee jaar oude stichting Gestolen Kinderen. Die helpt moeders, want daar gaat het meestal om, wier kinderen door de vaders uit het land zijn gesmokkeld.

Van der Velden noemt de kidhunters een noodzakelijk kwaad omdat de overheid te laks is, met name in preventief opzicht. 'Waarom wordt bij de omgangsregeling nooit bepaald dat die onder toezicht moet gebeuren? Dat zou al zoveel ellende schelen.' Volgens haar gebeurt dat wel in Duitsland en Frankrijk, en is het probleem in die landen ook minder groot.

'Terugontvoerders' worden ze liever genoemd, de kidhunters, en daarvan zijn er twee van in Nederland: Stichting Kinderontvoering en een ander bedrijf. Namens dat laatste kwam een man donderdag in actie in het Belgische Hamont-Achtel, hij wordt sindsdien op verzoek van de Belgische justitie in hechtenis gehouden.

Het is vrij uitzonderlijk dat een kidhunter zo dicht bij huis optreedt. Meestal ligt hun werkterrein in Tunesië, Marokko, Libanon of Iran, landen die het Haags Kinderontvoeringsverdrag niet hebben ondertekend. Nederland deed dat dertien jaar geleden en advocate Doef van Kempen, die vaak optreedt in dergelijke kwesties, is daarover zeer tevreden. 'Er is een procedure die goed en snel werkt.'

Het Haags Kinderontvoeringsverdrag maakt de kidhunter in feite overbodig en dat scheelt een hoop geld. De ouder van wie een kind is ontvoerd door de ex-partner, dient dat zo snel mogelijk te melden bij de Centrale Autoriteit, onderdeel van het ministerie van Justitie.

Indien bekend is waar het kind verblijft, wordt de Centrale Autoriteit van dat land ingeseind. Als er vervolgens geen twijfel is over de vraag welke ouder het gezag heeft over het kind wordt de oude situatie snel hersteld. De Centrale Autoriteit wil koste wat het kost voorkomen dat het kind zich wortelt in een land dat toch niet het zijne zal zijn.

Vorig jaar is de Centrale Autoriteit 91 keer in actie gekomen. In 58 gevallen ging het om kinderen die uit Nederland waren ontvoerd, in 33 gevallen betrof het kinderen die naar Nederland waren ontvoerd. Volgens een woordvoerder zijn al die zaken snel en adequaat opgelost.

Waarom schakelde Constance Scheers dan vorige week donderdag een kidhunter in om haar kinderen uit de handen van hun vader te grissen? Waarom wachtte zij niet tot de Centrale Autoriteit in België zijn werk had gedaan?

Omdat er nog geen uitspraak was gedaan over de ouderlijke gezagskwestie en de overheid dus nog geen partij was. Er was al wel een voorlopige voorziening in haar voordeel getroffen. Op basis daarvan gelastte de rechtbank in een kort geding op 20 december, een week na de verdwijning van de kinderen, dat de vader ze weer moest terugbrengen.

Vandaag worden beide partijen verwacht in het gerechtsgebouw van Hasselt. Petra Slingenberg, de advocate van Scheers, vreest dat het inschakelen van de kidhunter de zaak van haar cliënt niet sterker heeft gemaakt. Ze zou het haar desgevraagd ook afgeraden hebben. 'Juridisch gezien.'

N.B.: Dit artikel is op verzoek van een opgevoerde bron geanonimiseerd in maart 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden