'Je ondervindt nu nadeel van een besluit dat jaren geleden is genomen'

Secretaresse: 3.275 euro bruto (40 uur).

Beeld Thinkstock

Dilemma

Misschien klinkt het gek, maar het relatief hoge salaris van Jeanet (59) zit haar in de weg. Want omdat de secretaresse relatief meer verdient dan veel anderen bij het juridisch kantoor waar zij werkt, is haar salaris al sinds 2009 niet meer geïndexeerd.

Jeanet organiseert seminars voor de advocaten binnen haar kantoor. Daarvoor ontvangt zij 3.275 euro bruto per maand. Bij goed presteren komt daar bovendien aan het einde van het jaar een winstafhankelijke bonus bij van maximaal een maandsalaris.

Toen het kantoor in slecht weer zat, is afgesproken de salarissen van nieuw personeel te verlagen. Later is met de ondernemingsraad afgesproken dat ook de indexering van hogere salarissen op pauze zou worden gezet. De ondernemingsraad van het bedrijf ging daarmee akkoord; het niet veel mensen leek te treffen.

Behalve Jeanet dus, en haar afdeling, omdat zij al wat meer verdienden. 'Ooit heeft de ondernemingsraad met het bestuur afgesproken dat de indexering altijd gegeven zou worden, behalve als het heel slecht gaat met het kantoor. Daar is op dit moment geen sprake van. Er is al zo veel bezuinigd dat er zelfs een loonsverhoging van 6 procent op de salarissen is toegekend.'

Ook de indexering wordt weer bij iedereen toegepast. Maar Jeanet moet wachten tot haar salaris weer op pijl is met de anderen. 'Een rare redenering', vindt Jeanet. Moet zij zich daar bij neerleggen?

Advies

Waarschijnlijk wel. Allereerst is een werkgever niet verplicht het salaris jaarlijks aan te passen aan de inflatie, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Het hangt er helemaal van af of dit is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden of de cao.

Zo ja, dan moet de ondernemingsraad akkoord zijn gegaan met aangepaste arbeidsvoorwaarden, zegt Van den Berg. Hij raadt Jeanet aan dit na te zoeken, want als bij die wijzigingen de procedures niet zijn gevolgd, kan zij mogelijk wat veranderen aan haar situatie.

Maar, zegt Ron Peters van vakbond FNV, als dit alles inderdaad goed is afgesproken, dan mag Jeanets beloning gewoon worden bevroren. Peters vindt de afspraken wel 'karig'. Met Jeanets beloning an sich is niets mis, vooral omdat zij kans maakt op een bonus.

Het is in die zin dus niet oneerlijk, maar je wordt wel benadeeld, zegt ook Abe de Jong van Berenschot. 'Iedere keer dat er sprake is van prijsinflatie en jouw salaris niet meestijgt, kan jij minder kopen van je loon. Het vervelende is dat je nu nadeel ondervindt van een besluit dat al jaren geleden is genomen. Daar kun je nu niet veel meer aan doen.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?

intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden