'Je moet uit je comfortzone durven stappen'

Het zelfvertrouwen van Michiel Muller, de comfortzone van Aboutaleb en het aangrijpende verhaal van Eli Asser.

'Je moet uit je comfortzone durven stappen', zegt Michiel Muller in de interviewrubriek Wat verder ter tafel komt in Elsevier. De oprichter van onlinesupermarkt Picnic, die als kind al bezig was met slimme manieren om geld te verdienen: 'In de vakantie ging ik met mijn beste vriendje auto's wassen. We hadden al snel in de gaten dat we het best bij kantoren konden aanbellen.' Hoewel niet duidelijk wordt hoe Muller uit zijn eigen comfortzone stapt (of het moet zijn: 'Always challenge the status quo - dat is zo ongelofelijk belangrijk') is het fijn te lezen hoe Elsevier van zelfvertrouwen blakende ondernemers tijdens het lunchinterview laat sprankelen als het mineraalwater ter tafel.

Comfortzone

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verkiest deze week zijn comfortzone boven de challenge. In zijn in Elsevier afgedrukte H.J. Schoo-lezing breekt hij een lans voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Want men 'is hier gewend om zaken te doen met de hele wereld'. Prima infrastructuur: 'Rotterdam mainport van Europa, de hogesnelheidstrein, Rotterdam The Hague Airport zijn de verbindingen van wereldklasse.' Een van zijn aanbevelingen: 'Geef stedelijke regio's meer budget en bevoegdheden.' Voor een hsl-halte in Den Haag misschien?

Het valt niet altijd mee om het avontuur te zoeken in plaats van je vast te klampen aan het vertrouwde. Dat geldt voor Aboutaleb maar evenzeer voor de weekbladen. Het conservatieve Elsevier heeft verhalen over zakenzender RTLZ en een rijkelijk met foto's verluchtigd profiel van de Britse koningin; Vrij Nederland ging, zijn eigen progressieve imago indachtig, op reportage bij Vice, dat zich als tijdschrift, online, met films en documentaires internationaal profileert als hipstermerk. Daar tegenover staat de weinig stellige smaakmaker van VN: 'Verhalen zouden soms worden geschrapt omdat ze adverteerders onwelgevallig zijn.'

Ahmed AboutalebBeeld anp

Profilerende interviews

Vrij Nederland grossiert in profilerende interviews. Voorafgaand aan het jubileumnummer van volgende week (VN viert zijn 75-jarig bestaan) een gesprek met de oudste nog levende oud-redacteur, Eli Asser. Een Joodse jongen die in de oorlog alles en bijna iedereen verloor en op de redactie van het voormalige verzetsblad nooit repte over wat hij in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt: 'Ik voelde me een snotneus bij VN en hield me muisstil.' De timing van het interview doet vermoeden dat het nét te veel was voor de jubileumeditie, maar dat maakt het niet minder aangrijpend. Ook een gesprek met acteur Jacob Derwig: 'Ik denk heus zo nu en dan: maar ik moet toch wel te zien zijn? Hoe kan ik een heel jaar niet op het toneel staan? Nou, dat kan eigenlijk best.'

Derwigs getob verbleekt bij de zorgen van De Groene Amsterdammer, die veel nadrukkelijker dan de andere opiniebladen uitpakt over de vluchtelingencrisis in Europa. Mooie reportage uit een Zuid-Italiaans dorp waar bootvluchtelingen welkom zijn. Niet alleen uit naastenliefde, ook omdat Rome met ruime subsidies strooit. Het dorp is verworden tot het 'journalistieke Volendam van Europa', waar journalisten neerstrijken op zoek naar authentieke gastvrijheid. Ze treffen er in elk geval genoeg durfals die uit hun comfortzone zijn gestapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden