'Je moet Sven uit zijn comfortzone halen'

SOTSJI - De 'heroïsche 10 kilometer' van Sotsji was vooraf geheel berekend door Jillert Anema, de winnende coach. Zijn pupil Jorrit Bergsma moest onder de 12.47 rijden, de tijd waartoe hij Sven Kramer in staat achtte.

De wereldrecordhouder op de 10 kilometer (12.41,69) heeft volgens de berekening van Anema, een goede vriend van hem, een maximum aan snelheid.

'Jorrit rijdt aan het eind van zijn rit hier vijf rondjes van 29 seconden. Dat kan Sven Kramer niet. Sven is niet snel. Iemand die 36 seconden rijdt op de 500 of 1.46 op de 1.500 is niet snel.

Ik heb dat al honderd keer geroepen. Maar Nederland doet aan scorebordjournalistiek en loopt als een hondje achter Kramer aan.

'Ik zeg: het is altijd gevaarlijk als je geen snelheid hebt. Jorrit rijdt 30,3 in een duurinspanning en kan dan versnellen. Svens duurniveau is 30,8 seconden, 31 blank. En in een goede race duikt hij dan aan het slot met zijn rondetijden naar beneden. Zo heeft hij als vakman zo vaak toegeslagen.

'Maar als je Sven Kramer uit zijn comfortzone haalt, dan heeft hij een probleem. Dat hebben we hier gedaan.

'Noem het alsjeblieft geen slopen. Sven rijdt 12.49, twee seconden boven zijn maximale tijd, in mijn ogen. Dat ben je nog steeds een grootheid. Hij is een groot sportman die we in Sotsji een geweldige 5 kilometer hebben zien rijden.

'Maar het is simpel: Jorrit kan op deze afstand harder rijden dan Sven. Alles onder de 12.47 was dus goed.'

Bergsma reed 12.44,45, een laaglandwereldrecord. Daarna kon hij gaan wachten op de aanval van Sven Kramer, die tot 6.000 meter succesvol leek te zijn. Daarna versplinterde de voorsprong van maximaal 3,74 seconden. In de laatste tien ronden was Bergsma 8,32 seconden sneller.

Het was volgens Anema het succes van de techniek van Bergsma en diens innerlijke rust. 'Jorrit is lief', zei hij zelfs.

Het is een van de gemakkelijkste schaatsers die een coach kan hebben. Met Bob de Jong, dinsdag bij zijn vermoedelijke olympische afscheid in tranen met brons, is er vaak discussie. Met Bergsma is er veelal overeenstemming.

'Hij is op zulke dagen geladen. Gretig. Je hoeft er niet veel aan te doen. Tijdens de training geef ik hem de tijden en wat technische aanwijzingen.

'Tijdens de wedstrijd zeg ik: dit kun jij rijden. Zoek je steady state op, rijd op je hartslag. Hard, maar zonder kapot te gaan. Daar zoekt hij dan even naar, tot-ie het heeft gevonden.'

Bergsma ging hard en steeds harder. 'Ik heb er niks aan gedaan', sprak de coach die meestal met de armen over elkaar het spektakel aanschouwt.

Zijn gevoelens voor Bergsma zijn warm. Hij zag, met zijn 'timmermansoog' het grote talent in de jongeman zonder overtuigende schaatstijden, zoals hij altijd hoog op geeft van zijn rijders bij het team van BAM.

'Vijf jaar geleden stond ik oog in oog met een ploeg marathonrijders. Jullie zijn goed genoeg voor een rol op de Olympische Spelen, heb ik toen gezegd.'

Dinsdag kreeg hij uiteindelijk zijn gelijk, toen Bergsma won van Sven Kramer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden