Column

Je Móét Kiezen: Matthijs van Nieuwkerk of Giel Beelen

 

Annemarie Oster

Vorige week beschreef ik een gezelschapsspel waaraan mijn vriendinnen en ik ons weleens bezondigen. Althans, als we geen recepten, breipatronen of foto's van ons nageslacht uitwisselen. 'Namen raden' heet die quiz; meestal zijn dat namen van dames van wie we geen hoge muts op hebben, eerder een alpinopet. Zoals we vroeger in de klas 'vijandinnen' plachten uit te lachen. Ouderdom adelt absoluut niet.

'Hebben jullie het nooit over mannen?', vroeg na lezing mijn levensgezel met onderdrukt beluste intonatie. 'Zelden', luidde mijn afgemeten antwoord.

Mannen spelen een steeds geringere rol in onze belevingswereld. Vroeger was dat wel anders. Niet alleen bespraken we uitentreuren onze erotische escapades, ook hadden we een spel bedacht: Je Móét Kiezen (tussen twee mannennamen). Ik beschreef dit spel al eerder en zal mijn best doen mezelf niet te plagiëren en actuelere namen te bedenken. Geen geringe opgave als je niet meer wordt bestuurd door hormonen.

In ons spel was het de bedoeling dat je - tegensputteren hielp niet - met de man van je keuze uit die twee, de nacht doorbracht. Dat zou niet zo erg zijn als we niet startten met een lage inzet: Janmaat versus Pelleboer. Geleidelijk stootten we dan door tot hogere regionen en kwamen via de Mulders en Van Mierlo's terecht in filmsterrenland.

Met welk tweetal zouden we tegenwoordig het spits afbijten? Met Geert Wilders of...? Een levende evenknie van Pelleboer schiet me niet zo snel te binnen.

Na walgend wikken en wegen viel de keuze in eerste instantie altijd op die brave weerman. Het politieke gedachtegoed van zijn concurrent (Janmaat) boezemde ons blijkbaar grotere afkeer in, want qua uiterlijk ontliep het tweetal elkaar niet veel. Bovendien wist je nu uit de eerste hand hoe het weer de volgende dag zou zijn.

Maar net had je je met je keuze verzoend of daar doemde een nieuwe tegenstander op: heelalkundige Chriet Titulaer met al dat haar. (Wie nu? Herman Brusselmans? Met de ogen dicht schijn je heel wat bij hem te beleven.)

Chriet viel af voor een beduidend leukere baardmans: Hans Dorrestijn. Toch werd de prachtliedjesschrijver verdrongen door Youp van 't Hek, die tot mijn afgrijzen behoorlijk lang aan het bewind bleef. Welke kandidaat er ook werd ingezet: prins Bernhard, René Froger, Jeroen Krabbette, de Gooise schreeuwlelijk bleek niet van zijn troon te stoten. Tot Freek de Jonge zijn opwachting kwam maken. Exit Youp.

Vervolgens kwamen we terecht bij de onvermijdelijke Matthijs van Nieuwkerk. Nu zou ik daar Giel Beelen tegenover willen plaatsen. Geen blijvertje. Matthijs wel, maar ook hij moest, zijn eigentijdse voorkomen ten spijt, wijken voor fijner geschut: Paul Witteman. Over smaken, kleuren en sexappeal valt niet te twisten, maar die keuze was, althans destijds, unaniem: Paul was even charmant, erudiet en gevoelig als wij ons zelf vonden!

Helaas, de tand des tijds knaagt aan ons allen. Ook toen al had de muzikale televisiepresentator het nakijken zodra de naam van zijn P&W-collega viel. Wel vroegen we ons af of Jeroen ook in aanmerking zou komen met een scheiding opzij, maar dat detail werd als irrelevant verworpen. Naast de boomlange blondino, al of niet op cowboylaarzen, viel iedereen in het niet.

Wie zou in 2015 zo lang bovenaan blijven staan? Een tien jaar jongere equivalent is niet zo gauw te bedenken, temeer omdat die Lolito's zo moeilijk uit elkaar te houden zijn.

Epke Zonderland! Een prachtcombinatie van souplesse en intellect. En wie daar tegenover? Dimitri Verhulst! Niet alleen is hij aardig om te zien, soms bijt hij bovendien, althans op papier. In het gewone leven, nou ja, op de televisie, gedraagt hij zich als een heer.

Jammer dat ik niet meer voor de keuze word gesteld. Dus kies ik ze allebei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden