'Je moet gewoon gaan, dat is de enige manier'

Van weten dat je meedoet naar geloven in winnen, dat was de opdracht voor de roeisters van de dubbelvier dit seizoen. Want er telde een medaille dit jaar: olympisch goud. Donderdag eindigde de boot op de lagune in Rio één plek onder die hoogste tree, en eigenlijk was dat ook wel goed.

Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw met hun gewonnen zilveren medaille. Beeld AP
Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw met hun gewonnen zilveren medaille.Beeld AP

Inge Janssen, Nicole Beukers, Chantal Achterberg en Carline Bouw bezorgden Nederland de eerste roeimedaille op de Spelen van Rio. Het viertal straalde op het erevlot toen ze hun zilveren medailles omgehangen kregen. Onder het beeld van Christus de Verlosser eindigde met een magistrale eindsprint een net zo'n knappe spurt van twee jaar naar de wereldtop in het dubbelvierenveld.

Na de voor Nederland dramatisch verlopen WK van Amsterdam in 2014 kwam het viertal bij elkaar in de boot. Bondscoach Josy Verdonkschot husselde zijn roeisters door elkaar. Hij koos voor de dubbelvier als zijn prioriteitsboot, met Nienke van Zijp als directe coach.

De vier roeisters zijn technisch niet de meest verfijnde, maar Verdonkschot rook dat er iets mogelijk was. Bouw (31) en Achterberg (31) zijn de ervaren krachten met een olympische medaille op zak (brons in 2012 met de acht, red.). Janssen (27) en Beukers (25) kennen elkaar van een eerder avontuur in de dubbeltwee. Zij vormen als krachtroeisters het motorblok van de boot.

Wat de roeisters missen aan techniek, maken ze goed met kracht en arbeidsethos. Alle vier zijn het werkpaarden die niets aan het toeval overlaten. Raceplannen worden minutieus uitgestippeld, net als trainingsprogramma's. Het geeft de roeisters vertrouwen in eigen kunnen, met als handelsmerk een fameuze eindsprint.

De roeisters bleven daarom rustig toen het olympisch roeiprogramma op woensdag, de dag waarop eigenlijk hun finale zou worden verroeid, werd geschrapt vanwege onstuimig weer in Rio. Vervelend was het natuurlijk wel, zegt Inge Janssen over de telefoon vanuit Rio. Vooral voor de nachtrust, want het is moeilijk in slaap komen met twee keer een olympische finale in het vooruitzicht.

'Maar we zijn hier ook in oktober geweest en zagen hoe het water kon zijn', stelt Janssen. 'Toen hebben we tegen elkaar gezegd: we moeten op alles voorbereid zijn, dus ook op races die op het laatste moment worden afgelast. En omdat we maandag een toprace voeren in de herkansing, wisten we dat het goed zat. We hebben ontspannen de tijdritten bij het wielrennen gekeken.'

Toen er donderdag eindelijk werd gestart, was de dubbelvier vanaf de eerste meter scherp. De Poolse boot, die nagenoeg de gehele race aan kop lag, werd in de laatste honderd meter opgeraapt. Alleen de Duitse boot bleef de Nederlandse vrouwen voor; het gat op de finish was minder dan een seconde.

Als er nog vijftig meter moest worden geroeid, hing het goud om de nekken van de Nederlanders. Dat realiseerde Inge Janssen zich maar al te goed. 'Ik baal wel van het kleine verschil. We liepen op een bepaald moment naast die Duitsers en toen dacht ik: dit gaat lukken. Het lukte net niet. Met de race ben ik blij. Dat laatste overheerst.'

De vrouwenvier in actie tijdens de olympische finale. Beeld AP
De vrouwenvier in actie tijdens de olympische finale.Beeld AP

Janssen beschrijft haar twee jaren in de dubbelvier als een leuke periode, waarin ze als roeister mentaal en fysiek sterker dan ooit is geworden. 'Toch had ik minder leuk op deze tijd teruggekeken als we buiten het podium waren geëindigd. Nu is het juist extra leuk, ook al win je niet waarvoor je bent gekomen.'

De roeister gaat de komende dagen de rest van de Nederlandse roeiploeg aanmoedigen. Het zilver van de dubbelvier houdt een mooie reeks in stand: sinds de Spelen van 1984 greep Nederland minimaal een roeimedaille, hoewel de oogst in Londen vier jaar geleden mager was met slechts een keer brons.

Nu is die medaille al overtroffen en er lonkt meer, met als belangrijkste kanshebbers de lichte dubbeltwee (vrijdag) en Holland Acht (zaterdag). Janssen: 'Ik zeg hier tegen iedereen: je hoeft op dit water maar één race goed te doen. Je moet gewoon gaan, dat is de enige manier om over die golven te komen. Zo hebben wij het ook gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden