Je moet bij mensen zijn met zwart geld, tipten ze elkaar

Als ze gingen 'eten', dan gingen ze volgens de rechter inbreken. Welnee, zeggen drie leden van een van de beruchtste jeugdgroepen van Nederland.

ARNHEM - Ze zeiden tegen elkaar: 'We gaan eten.' Dan gingen ze in de Volkswagen Polo van Hicham A. (19) of de Suzuki Alto van Saïd El K. (21) in hun Culemborgse wijk Terweijde en omgeving op rooftocht. Soms pleegden ze wel drie inbraken in dezelfde straat. 'Je moet zijn bij mensen met zwart geld, vooral bouwvakkers, die hebben veel geld in huis', adviseerden ze elkaar.


Het inbreken ging ze steeds geroutineerder af. Met meer dan veertig jongeren waren ze een van de beruchtste jeugdgroepen van Nederland. 'Wat een georganiseerde bende zijn wij: uitgegroeid van een chaosinbraak naar een snelinbraak', merkte een minderjarig lid schijnbaar trots op in een afgeluisterd gesprek.


Het opsommen van de lange lijst met adressen en data van de inbraken kost de officier van justitie woensdag ruim een kwartier. De politie verdenkt de Culemborgse jeugdgroep van ruim 200 inbraken, die in wisselende samenstelling werden gepleegd in 2012 en 2013; op de tenlastelegging staan er enkele tientallen. Naast kostbare sieraden, horloges, laptops en andere apparatuur hebben ze ook tienduizenden euro's buitgemaakt. In een bij een inbraak geopende kluis lag meer dan 20 duizend euro in stapeltjes bankbiljetten.


De jongens, merendeels van Marokkaanse afkomst en tussen de 16 en 21 jaar oud, terroriseerden de wijk Terweijde en omliggende buurten in Culemborg. Sommige bewoners durfden alleen anoniem bij de politie te getuigen, uit angst voor represailles. Veel wijkbewoners vinden bovendien dat ze al genoeg voor hun kiezen hebben gehad, sinds de gewelddadige rellen tussen Marokkanen en Molukkers tijdens de jaarwisseling van 2009 op 2010.


Hicham A., Saïd El K. en Ouassim D. (21) zijn met drie anderen eind mei door een arrestatieteam, bijgestaan door een grote politiemacht, van hun bed gelicht. Na nog een paar aanhoudingen is het aantal inbraken in Terweijde en omgeving spectaculair gedaald. De rechtszaak tegen de zes kernleden is maandag achter gesloten deuren begonnen met zittingen over een minderjarige verdachte. Woensdag was de eerste openbare zitting. De officier van justitie beschuldigt hen ervan lid te zijn van een criminele organisatie, die zich bezighield met inbraken, witwassen en heling.


De politie heeft maandenlang gesprekken afgeluisterd in twee auto's van de verdachten, die bovendien gepeild werden. De Volkswagen Polo van A. en de Suzuki Alto van El K. bevonden zich opvallend vaak in de buurt van woningen waar werd ingebroken, valt de rechter op. Maar dat betekent volgens El K. niets, omdat, zegt hij, hij zijn wagen regelmatig uitleende. 'Mijn auto is te vergelijken met een prostituee, iedereen heeft er weleens in gezeten.'


Wat tegen El K. pleit, is dat in juni 2012 een aantal pasjes van hem zijn gevonden in een woning waar was ingebroken; zijn bankpas, zijn identiteitskaart, zijn collegekaart, zijn zorgverzekeringspas en zijn ov-chipkaart. Een dag na die inbraak heeft El K. zelf aangifte gedaan van vermissing van de identiteitskaart.


'Kunt u dit uitleggen?' vraagt de rechter hem. El K. beroept zich op zijn zwijgrecht.


Dat ergert de rechter. 'Als u dit al niet wilt uitleggen. Zo ontmoedigt u de rechtbank om vragen te stellen.'


De veelal in code- of straattaal gevoerde afgeluisterde gesprekken gaan onder meer over deuren die 'kankerlastig' zijn te kraken of juist 'kankergemakkelijk' open gaan. 'Insecten' zou staan voor politie, een 'kop' voor 1.000 euro, 'barkie' voor 100 euro. 'We gaan eten' betekent volgens de rechter 'We gaan inbreken'. 'Klopt niet', zegt A. 'Dat gaat gewoon over eten.'


De drie advocaten van de verdachten zeggen ernstige twijfels te hebben over de manier waarop de politie de afgeluisterde gesprekken heeft uitgewerkt. De stemmen zijn vaak niet goed herkend en woorden zijn meermalen verdraaid, meent advocaat Ankie Raaijmakers. Ook zou de politie geluiden verkeerd hebben geïnterpreteerd: als de politie denkt te horen dat er bankbiljetten worden geteld in de auto, is dat volgens de verdediging het geluid van het ijskrabben van de autoruit.


De officier van justitie vindt deze kritiek wat aan de late kant. 'De advocaten hebben maandenlang de gelegenheid gehad om met hun verdachten de gesprekken te beluisteren en hun bezwaren kenbaar te maken, zodat ik daarop kon reageren. Ik heb niets ontvangen.'


Later deze week komt de aanklager met de eis tegen deze drie verdachten. Volgende week staan de laatste twee van de zes kernleden van de Culemborgse jeugdbende voor de rechter. In februari komt de uitspraak. In april volgen zittingen tegen enkele andere leden van de jeugdgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden