Column

Je moet bij Mark Rutte altijd tussen de regels door lezen

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Beeld anp

Mark Rutte wenste donderdag 'de miljoen moslims in Nederland' op Twitter een 'fijne ramadan'. Het gebaar van de premier viel niet overal goed. Volgens sommige twitteraars was het een verkiezingsstunt, anderen zagen er een signaal in van de voortschrijdende islamisering. Weer anderen meenden dat het woordje 'fijn' ongepast is: alsof het zo fijn is om rond de langste dagen van het jaar tussen zonsopgang en zonsondergang niet te mogen eten, drinken, roken en vrijen.

Voormalige katholieken hadden liever gehad dat Rutte de moslims een 'zalige ramadan' had toegewenst, maar dat had natuurlijk weer voor andere insinuaties gezorgd. Bovendien is Rutte een Nederlands-hervormde jongen en elke protestant weet dat wij de zaligheid pas in de hemel deelachtig zullen worden en dat het geen pas geeft daar in dit tranendal op vooruit te lopen. 'Gezegende ramadan' had beter bij de premier gepast - in de beste protestantse kersttraditie, zeg maar. 'Een toffe ramadan' was lekker eigentijds geweest, evenals 'een vette ramadan' of 'een topramadan voor alle moslimboys en -chickies', maar dat was ook fout gevallen.

'Gezellige ramadan' had overigens ook gekund, want ramadan schijnt best gezellig te zijn. Albert Heijn en de HEMA spelen daarop in. Ze weten dat moslims gedurende ramadan juist méér geld uitgeven aan voedsel dan anders, omdat ze na zonsondergang vreselijke honger hebben en het er flink van nemen. Na de vier weken moeten ze op dieet.

Het is altijd weer grappig om te zien hoe diep de exegese van het woord in onze genen zit. Vermoedelijk had Rutte ongeveer één seconde nagedacht over het woordje 'fijn', omdat hij even was vergeten dat wij hier diepe verveling en gebrek aan échte problemen compenseren met navelstaren en de analyse van flutdetails.

De premier twitterde overigens ook nog 'ramadan kareem', wat 'vrijgevige ramadan' betekent. Vrijgevigheid jaagt de economische groei nog verder aan, moet Rutte hebben gedacht, en zo slaan we mooi twee vliegen in één klap.

Overigens is er geen reden voor paniek. Doordat journalisten boze tweets ijverig noteren en verder verspreiden, krijgen die een soortelijk gewicht dat in geen verhouding staat tot hun werkelijke belang en betekenis. Een klein groepje boze Nederlanders heeft Twitter tot zijn domein gemaakt en vindt er een fijne uitlaatklep voor frustraties: veel groter moeten we het niet maken.

Misschien had Rutte moeten kiezen voor de benadering van zijn goede vriend, de Britse premier Cameron. Die zette donderdag een korte toespraak online. 'Ik wil graag mijn beste wensen overbrengen aan ieder die de heilige maand Ramadan viert', zei hij. Cameron wees nog even op de succesvolle moslims op allerlei terreinen, 'van onze grootste bedrijven, de volksgezondheid, het parlement en, jazeker, tot het door mij geleide kabinet. Ramadan Mubarak to you all.'

Iets uitgesprokener dan 'fijn' - maar je moet bij Mark Rutte altijd goed tussen de regels door lezen. Het is wel te hopen dat hij binnenkort niet zijn spijt uitspreekt over zijn tweet, zoals hij eerder deed over zijn UWV-opmerkingen.

Ik zag gisteren overigens bij de Febo in Leiden verschillende met ramadam groot geworden jongeren lekker in een kroketje mosterd happen - de zon was nog lang niet ondergegaan. Zo gaat het met rituelen, ze slijten of worden aangepast; en zo zal het ook gaan met de rituele boosheid over een sympathiek tweetje van de premier.

Ramadan mabroek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden