‘Je mag inwoners Vogelaarwijken nooit uit protest in de steek laten’

Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) denkt volgende week van Brussel duidelijkheid te krijgen over de financiering van de veertig ‘krachtwijken’.

Een Europees fiat is dringend gewenst nu vier woningbouwcorporaties uit Eindhoven woensdag verklaard hebben geen nieuwe projecten in hun Vogelaarwijken te beginnen, omdat zij nog ‘geen cent’ voor hun inspanningen hebben gezien. De minister vindt hun handelwijze ‘ongehoord’.

In de grote steden zeggen de corporaties wel door te gaan met de wijkenaanpak, al zullen in Amsterdam en Rotterdam de plannen schraler worden, als het beloofde geld uitblijft.

Het ministerie heeft rijke corporaties gedurende tien jaar aangeslagen voor jaarlijks in totaal 75 miljoen euro, waarmee de ‘armere’ corporaties veertig probleemwijken kunnen opknappen. Het geld – ondergebracht in het Centraal Fonds – is nog niet uitgekeerd omdat Van der Laan van Brussel geen uitsluitsel heeft of dit mogelijk ongeoorloofde staatssteun is.

Kamerlid Depla (PvdA) heeft een spoeddebat aangevraagd, dat waarschijnlijk volgende week wordt gehouden. Hij vindt dat de bewoners van de betreffende Eindhovense wijken (De Bennekel, Woensel West en Doornakkers) niet de dupe mogen worden. De gemeente Eindhoven verwacht dat de corporaties hun verplichtingen nakomen.

Rotterdam


Rotterdam, de stad met de meeste Vogelaarwijken, rekent op een bijdrage van 25 miljoen euro uit het Centraal Fonds. Voor corporatie Woonstad Rotterdam, goed voor eenderde van de Vogelaaraanpak in deze stad, dreigt een liquiditeitsprobleem als dat geld niet snel wordt overgemaakt.

De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer (grotestedenbeleid) vindt het signaal uit Eindhoven volstrekt terecht. ‘Ook wij hebben bij minister Van der Laan aan de bel getrokken. Het toegezegde geld moet nu snel worden overgemaakt. Anders gaat een aantal van onze corporaties de bietenbrug op. ’

Directeur Martien Kromwijk van de Rotterdamse corporatie Woonbron noemt de actie van zijn collega’s pathetisch: ‘ Je kunt de bewoners van die wijken niet opgeven. Er groeien kinderen op die achterstanden hebben ten opzichte van hun leeftijdsgenoten elders. Als je constateert dat de financieringsmethode die het kabinet heeft bedacht niet werkt, is de opdracht dat je een andere methode verzint.’

Het verbeteren van een wijk is onder alle omstandigheden een zaak van jaren. Kromwijk wijst op de succes van de jarenlang stug volgehouden, gerichten aanpak in het Rotterdamse Hoogvliet, ooit het afvalputje van Nederland en nu een voorbeeld voor de Vogelaarwijken. ‘De cijfers tonen aan hoezeer het vooruitgangsgeloof van de bewoners in Hoogvliet is toegenomen’, zegt hij.

Den Haag


Bij de Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder (bouwen en wonen) overheerst de irritatie over de open brief van de Eindhovense corporaties. Hij snapt dat ze een politiek signaal willen afgeven, maar vindt het onbegrijpelijk dat ze dit doen ‘over de ruggen van de zwakste inwoners’ van hun stad.

‘Ik kan mij voorstellen dat inwoners van de Eindhovense krachtwijken nu vertwijfeld roepen: ‘Zie je wel, ze houden het niet vol’.’

De Haagse corporatie Staedion begrijpt het signaal, maar waarschuwt voor de mogelijke gevolgen ervan. ‘Pas op dat je het probleem niet groter maakt dan het is’, aldus een woordvoerder. De bijdrage uit het Centraal Fonds staat in geen verhouding tot de gedane investeringen, zegt hij.

Amsterdam


De Amsterdamse woningcorporaties hebben begrip voor de stap van hun branchegenoten. Woordvoerster Manon Tjoa van Federatie van Woningcorporaties: ‘De aanpak van de Amsterdamse wijken loopt al jaren. Het toegezegde geld – per jaar 20 miljoen euro – moet gewoon worden uitgekeerd. Ons wordt nu gevraagd een aanvraag te doen voor komend jaar. Maar we gaan dat pas aanvragen, als we het geld voor dit jaar binnen hebben.’

Utrecht


De gemeente Utrecht en de Utrechtse corporaties hebben begrip voor de reactie van de Eindhovense corporaties. Woordvoerder Karin Verdooren van de Stichting Utrechtse Woningcorporaties (STUW) zegt dat ook de Utrechtse corporaties er bij het Rijk op hebben aangedrongen met geld over de brug te komen. ‘Wij gaan er van uit dat het geld komt. Wij gaan door met de aanpak van de Utrechtse wijken, zeker omdat wij nu de eerste positieve resultaten zien. We gaan niet stoppen nu we op dreef zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden