Je lesje afdraaien of passie tonen, het salaris blijft gelijk

Functie: Interne onderwijshervormer vmbo, 3.536 euro (34 uur)

Beeld anp

Dilemma

Erik (45) wil iets aan de kaak stellen. Maar voordat de docent, mentor en interim-onderwijshervormer dat doet, wil hij één ding duidelijk maken: 'Ik werk niet voor het geld, maar vanwege mijn passie voor het onderwijs.' Erik stapte tien jaar geleden van het bedrijfsleven over naar het onderwijs, omdat hij meer wilde met zijn creativiteit. Hij werd docent aan een mbo voor creatieve beroepen bij een scholengemeenschap met ook een aantal vmbo's.

Op zeker moment werd Erik gevraagd om voor de vmbo's onderwijsvernieuwingen door te voeren - een soort consultantfunctie, waarbij hij de schooldirecties begeleidt. Hij geeft nog een dag per week les. De overige drie dagen - en vaak meer - is hij bezig met de reorganisatie van het lesprogramma.

Dan nu het probleem: Eriks nieuwe functie bestaat niet in de cao voor het mbo. Hij krijgt betaald alsof hij docent is in de een na hoogste schaal (LC12), het maximum dat de scholengemeenschap hanteert. 'Ik vind het vreemd dat ik gebonden ben aan een onderwijssalaris, niet kan groeien in verdiensten, terwijl ik de verantwoordelijkheid heb voor een onderwijshervorming voor vierduizend leerlingen. De schalen zijn zo dichtgetimmerd, dat het niet uitmaakt of je twintig jaar hetzelfde lesje afdraait of je volledig uitslooft.'

Advies

Het klopt dat de taken van Erik niet zijn opgenomen in de cao voor mbo, zegt Tamar van Gelder, bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Maar er zijn wel doorgroeimogelijkheden. Er bestaat een hogere functie binnen de cao, zowel voor docenten (LD12) als voor ondersteunend personeel (12 BVE). Voor beide functies is het bruto maandsalaris 5.158 euro.

Erik stelt volgens Van Gelder terecht dat hij de waardering verdient die bij zijn werkzaamheden hoort; een indeling in de hoogste schaal lijkt haar reëel. Maar het is aan de school om de functie onafhankelijk te beschrijven en te waarderen, zegt ook Maud Schaapveld van Berenschot. Wil de werkgever daar niet aan, dan kan Erik het altijd nog aankaarten via de ondernemingsraad.

Hopelijk gaat jouw teleurstelling niet ten koste van je onderwijsproject, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau. Maar leidt het ingekaderde onderwijs toch tot 'chagrijn', dan kun je als zelfstandige aan de slag. 'Al biedt de markt geen inkomenszekerheid of baangarantie. Moet je maar willen.'

En besef, zegt Schaapveld van Berenschot, dat veel mensen niet gelukkig worden van hun werk. Onderschat het belang van een 'immateriële beloning' zoals werkgeluk daarom niet. 'Desalniettemin hoor je natuurlijk ook gewoon voldoende financieel beloond te worden.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden