Je kunt Mark Rutte niet uit Mark Rutte halen

 

Aaf Brandt Corstius

In deze tijd van Uitzending gemist en Netflix is de kans klein dat je terechtkomt in de Zendtijd voor politieke partijen, en dat is heel jammer. Het gelikte VVD-campagnefilmpje waarin Mark Rutte vertelt over zijn visie op Nederland, heb ik dus nog maar één keer zomaar gezien. Maar de VVD heeft op de site de lange versie gezet, die nóg spannender is. To do heet het filmpje, en het wordt aangekondigd als 'mini-docu'. Gemaakt door mensen 'uit het VPRO-circuit', vertelde Rutte er zelf een tijdje geleden trots bij.

Dat van dat VPRO-circuit kun je eraan afzien. De meeste campagnefilmpjes zijn, vermoed ik, door mensen uit het politieke circuit gemaakt. Bij helder daglicht, op het centrale plein van Nieuwegein of een ander onherbergzaam oord, stapt een politicus met onzekere tred op een camera af terwijl hij tegelijkertijd wat speerpunten opnoemt. Daarna zie je hem op een straathoek rozen en folders uitdelen aan voorbijgangers, waarna hij nog even praat met een oud dametje of een lachende, gesticulerende allochtoon. Dan nog wat stockfoto's van een kind in het onderwijs en een zieke in de zorg, en dan is het tijd voor de slogan, iets van 'Wij gaan voor een beter Nederland'.

Voor dat soort generieke shit bedanken mensen uit het VPRO-circuit natuurlijk. Zij halen hun inspiratie uit duistere series als House of Cards.

In het filmpje, pardon, de mini-docu, zit Mark Rutte in het donker van de nacht in zijn dienstauto en orakelt vanaf de achterbank over de toekomst van Nederland. Hij kijkt naar buiten, waardoor we maar de helft van zijn gezicht zien, en die helft is dan ook nog maar voor eentiende belicht.

Een duister zaakje, en dat komt cool over. Francis Underwood van House of Cards zit ook altijd zo vaag te mummelen in halfverlichte toestand, het liefst rokend bij een nachtelijk raam, terwijl zijn vrouw meemummelt.

Maar goed, wat blijkt nu? Je kunt de campagnefilmstijl wel uit het campagnefilmpje halen, maar je kunt Mark Rutte niet uit Mark Rutte halen.

Want wat zegt Mark Rutte terwijl hij als een gangster-politico uit het raampje van zijn bolide de nacht in zit te turen? 'Ik geloof echt dat we in een van de meest gave landen van de wereld leven.'

Ooo, Mark! Zo valt je filmpje in duizend diggelen. 'Een van de meest gave landen van de wereld', dat mag je zeggen als je een corpsbal van 19 bent, maar op je 48ste, als premier, kan dat echt niet meer.

En dan kun je je nog wel laten filmen terwijl je in hemdsmouwen aan de rand van de snelweg met Griekenland staat te bellen - 'Ik kan met NIETS akkoord gaan dat ook maar een DUBBELTJE extra geld kost!!!' - de kijker blijft toch zitten met dat woordje 'gaaf'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden