Je kunt homo zijn op een zwarte vmbo

Ik besta niet? Openlijke homo, leraar op een zwarte vmbo, die met plezier in de grote stad woont. Ik besta niet, en dat zou de schuld zijn van allochtonen, vooral Marokkanen, want die pesten mij weg....

Aan de problemen met allochtone jongeren doe ik geen millimeter af. Het doet mij pijn om te horen welk leed homo's wordt aangedaan. De daders moeten dan ook stevig aangepakt worden. Maar het werkelijke probleem is niet dat er jongeren zijn die niets van homoseksualiteit weten en begrijpen, die het normaal vinden dat homo's worden gepest, gediscrimineerd en aangevallen. Het probleem is zelfs niet dat hun ouders hen daar in lijken bij te staan. Het probleem is dat onze maatschappij het allemaal maar laat gebeuren en geen enkele weerstand biedt. En als het dan tot misdrijven komt, opeens als een bezetene tekeer gaat.

Ik wil niets afdoen aan de verantwoordelijkheid van de daders of van hun ouders. Maar als wij willen dat zij zich houden aan normen, waarden en wetten, moeten we die wel eerst duidelijk maken. Feit is dat er volgens het blad van de onderwijsbond AOB welgeteld één Amsterdamse school een homobeleid heeft geformuleerd. Dat op de meeste scholen met veel allochtonen de directies en schoolbesturen het onderwerp homoseksualiteit weigeren bespreekbaar te maken en homoseksueel personeel op geen enkele wijze steunen. Dat het COC niet meer wordt uitgenodigd om voorlichting te geven, omdat de leraren het niet meer aandurven. Dat het COC nog steeds niet weet hoe het allochtone homo's moet benaderen en opvangen. Dat de politie weigert aangiften wegens discriminatie van homo's op te nemen.

Feit is dus dat deze maatschappij weigert haar normen, waarden en wetten uit te dragen, maar wel verwacht dat iedereen zich eraan houdt. Lekker realistisch.

Uit eigen ervaring kan ik melden dat je als homo heel open kunt zijn op een zwarte vmbo, mits je wordt gesteund door je directie. Natuurlijk gebeurt er wel eens iets vervelends, maar dan heb ik altijd de mogelijkheid om in te grijpen. Meestal is dat niet nodig, omdat leerlingen (ja, ook moslims, ook Marokkanen) elkaar corrigeren.

Het mooie is dat door mijn openheid niet alleen de negatieve, maar juist ook de positieve kanten naar boven komen. Als een leerling giebelt over het woord homo, roepen er meteen drie dat 'het toch heel normaal is'.

Wie grenzen stelt, leert mensen kennen. Wie geen grenzen stelt, zal verdrinken in de problemen. Ook ik werd in het Oude Noorden, een oude Rotterdamse arbeiderswijk, wel eens lastig gevallen door Marokkaanse jongens. Waarom lukt het mij wel om daar met hen uit te komen? Laten we de intolerantie nu stoppen. Elke school die nog een leraar dwingt in de kast te blijven, krijgt COC-demonstraties op de stoep. Hetzelfde gebeurt met politiebureaus waar aangiften worden geweigerd. Docenten die steun van hun leidinggevenden eisen, krijgen steun van de onderwijsbonden. Minister Van der Hoeven laat de inspectie letten op het homobeleid dat scholen voeren.

Leraren en leerlingen worden voortaan onmiddellijk aangesproken op discriminerend gedrag, ouders worden op school gehaald en aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Gezagsdragers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun nek uitsteken. Dan zal het snel beter gaan met emancipatie en integratie, ook zonder nieuwe wetten. Het bewijs dat het werkt. Simpel: ik besta!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden