'Je kunt beter een hond hebben dan een pook'

De Achterkant van het Gelijk. Donderdag, Nederland 3, 21.00 uur...

VICTOR LEBESQUE

In de vierde aflevering van De Achterkant van het Gelijk voelt Marcel van Dam de rechtsdienaren aan de tand. Zijn vermogen tot zuigen maakt Marcel van Dam doorgaans tot een magistraal ondervrager. Maar met deze beroepsgroep gaat hem dit minder makkelijk af.

Vraag aan een jurist of je iemand dood mag slaan en hij zal het ambivalente antwoord geven: 'Dat hangt er maar vanaf'. Juristen en andere beroepsbeoefenaren die wat kaas hebben gegeten van de juridische cryptologie - zoals politiemensen -, willen haarfijn alle feiten kennen voordat zij over enige kwestie een mening in gewone-mensen-taal uitspreken.

In het begin van de uitzending, waarin Van Dam vier rechters, twee leden van het Openbaar Ministerie, twee politiefunctionarissen en een advocaat ondervraagt, lijkt het er op dat het niks wordt. Van Dam wordt af en toe afgescheept met ontwijkende antwoorden. Later komen de deelnemers beter in het spel en maken duidelijke keuzes.

Het eerste onderwerp dat de televisie-Socrates aansnijdt, is de vraag wanneer iemand voor verdachte doorgaat. Het blijkt dat buitengewoon van het normale patroon afwijkend gedrag in veel gevallen nog niet voldoende is om de aandacht van de politie te kunnen trekken.

Maar pas op. De hoogste ambtenaar van het Openbaar Ministerie, de snaakse Docters van Leeuwen, is een nieuwsgierig man. Als hij 'een onverklaarde discrepantie' constateert tussen iemands 'levensgedrag en datgene wat hij uit beroep of bedrijf kan halen', is Docters speurzin gewekt. De steuntrekker die met een gloednieuwe Mercedes voorrijdt bij de Sociale Dienst, is gewaarschuwd en een rekening bij een bank in Zwitserland is niet meer absoluut veilig.

Van Dam behandelt hot items als het cellentekort waardoor verdachten en (soms) afgestraften moeten worden heengezonden, het omgaan met informanten en het asielbeleid.

'Er zijn twee mensen - een man en een vrouw -, verdacht van hetzelfde misdrijf. Er is maar één cel. Wie zendt u weg?' Hessing, hoofdcommissaris in Rotterdam, resoluut: 'De man, want bij gelijke geschiktheid gaat de vrouw tegenwoordig voor'. 'Een blanke en een zwarte', vervolgt Van Dam. De Poorter, rechter in Amsterdam: 'Dan zou ik een muntje opgooien.'

De moraal van het verhaal ontbreekt uiteraard niet: 'Je kunt beter een hond hebben dan een pook'. Waarom? Omdat wie met een pook een inbreker de hersens inslaat strafrechtelijk de pineut zal zijn, terwijl de eigenaar van een afgerichte dobermann die de ongewenste gast de strot afbijt, niet makkelijk veroordeeld zal kunnen worden.

Victor Lebesque

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden