Je kan wel veel uitrusten tijdens het opladen

De ingezonden brieven van vrijdag 23 oktober.

Een laadpunt voor elektrische auto's.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Lekker elektrisch rijden

BRIEF VAN DE DAG

Een rondje Europa met een elektrische auto(+) is volgens Wouter van der Wal goed te doen (Economie, 21 oktober). Dan moet je wel héél veel tijd hebben én graag rondhangen bij laadpalen.

Ze reden 4.500 kilometer in drie weken. Met een gemiddelde snelheid van ongeveer 80 km per uur is dat ruim 55 uur rijden. Elke (gemiddeld) 175 kilometer moet de auto geladen worden. Dat zijn dus 25 laadbeurten. Voor een auto met een accu met een actieradius van 175kilometer ligt de laadtijd tussen de 6 en 9 uur. Dan sta je dus ongeveer 190 uur (bijna acht dagen) stil op een gezellig supermarktterrein ofzo. En je houdt om de 2 uur rijden zo'n 6 tot 9 uur rust. Leuke zomer moeten die jongens gehad hebben. Uitgerust zijn ze wel.

Peter Smaal, Nijmegen

Duitse normen

Merkwaardig dat de Duitse regering zich verzet tegen het aanhouden van de norm voor dieseluitstoot. Een overschrijding van 200 procent wordt normaal gevonden. Ik stel voor dat alle Europese landen die geen autoindustrie hebben onmiddellijk hun financieringstekort naar 6 procent brengen, dat is ook 200 procent boven de norm. Kijken wat de Duitsers dan zeggen.

Robert de Hoog, Amstelveen

Groen Rechts

Albert de Rouw ziet tijdens zijn lange ritten over de snelweg veel dure ecoducten en hij stelt voor om eens na te denken of dit geld niet beter besteed kan worden aan de opvang van asielzoekers (O&D, 21 oktober). Ik ben een volledig tegenovergestelde mening toegedaan. Ik wil juist dat er meer geïnvesteerd wordt in het behoud van de natuurwaarden in Nederland, zelfs als dat ten koste gaat van de immigratie van hulpbehoevende buitenlanders.

Het is vreemd dat er geen Nederlandse politieke partij is die deze visie uitdraagt. Het zou op de weg liggen van Groen Links, maar het groene karakter van deze partij wordt ondergeschikt gemaakt aan de vluchtelingenproblematiek. De ruimhartige benadering van Jesse Klaver is heel sympathiek, maar zo'n ogenschijnlijk sociaal standpunt is eigenlijk overbodig, omdat het door alle (min één) partijen in de kamer al wordt gedeeld. Van een echt natuurpartij mag een harder, groen standpunt verwacht worden.

Ik wil dus graag een landelijke politieke partij opstaat met een groene visie op de overbevolking in ons land. Ik denk dat zo'n partij - Groen Rechts lijkt me een toepasselijke naam - in deze tijd verrassend aan zal spreken.

Dirk Prop, Huizen

Israëlische De Klerk

In zijn opinistuk schetst Lotfi Abdel Hamid de uitzichtloosheid van de Palestijnse kwestie en pleit hij voor een eenstaatoplossing. Verder stelt hij dat er meer behoefte is aan een Israëlische De Klerk dan aan een Palestijnse Mandela (O&D, 21 oktober). Met dat laatste slaat hij echter de plank mis.

Israël heeft in het verleden een De Klerk geleverd, namelijk Ehud Barak (Camp David, 2000). Verregaande concessies zijn door laatstgenoemde gedaan, maar de onderhandelingen liepen stuk op gebrek aan lef aan Palestijnse zijde. Arafat durfde het niet aan en vergat het aloude adagium 'It takes two to tango'. Een echte Mandela had het historische moment op zijn waarde weten te schatten en zijn kans gegrepen. De Palestijnen betalen daarvoor een hoge prijs. Ze moeten eerst maar eens hun Mandela leveren, dan valt het daarna te bezien of er in Israël nog een De Klerk voor handen is. De geschiedenis is helaas niet zo gul met het geven van tweede kansen!

Maarten van Gulik, historicus, Rotterdam

Woningnood

In het artikel 'Bouw rekent op miljardenomzet door nieuwkomers' (Ten eerste, 21 oktober) weet uw verslaggever exact te melden dat er nu 13.000 vluchtelingen op een sociale huurwoning zitten te wachten.

Kan er voor de volledigheid niet ook nog bij vermeld worden hoeveel Nederlanders, die hier geboren en getogen zijn, op een sociale woning zitten te wachten?

Gewoon om de economische effecten te benadrukken. Zoals het aantrekken van de woningmarkt, bouwvakkers die aan het werk kunnen, beter perspectief op rendement van onroerend goed. Wellicht kan er ook nog aandacht af voor de sociale implicaties!

Nederland mag wel blij zijn dat de vluchtelingen en passant de woningnood op de agenda hebben gekregen.

Klaas Mulder, Amsterdam

Westerse aanpak

Eigenlijk vind ik het wel interessant om op termijn te zien wat de uitkomst is van de aanpak van Poetin in Syrië. We kunnen toch moeilijk beweren dat de westerse aanpak in Afghanistan, Irak en Libië tot stabiliteit heeft geleid.

Eric Meier, Hoofddorp

Wie betaalt onderzoek?

Staatssecretaris Sander Dekker gaat zich er hard voor maken dat wetenschappelijke tijdschriften allemaal 'open access' worden voor wetenschappelijke publicaties (Wetenschap, 19 okotber).

Een nobel streven(+), maar wat hij er niet bij vertelt, is dat tot nu toe 'open access' meestal betekent: de schrijver betaalt. Om een artikel in een wetenschappelijk deugdelijk (peer reviewed) tijdschrift met open access te kunnen publiceren, moet de wetenschapper al gauw een paar duizend euro betalen.

Geen probleem voor de grote universiteiten, maar wel voor kleinere instituten. Als topklinische GGZ-instelling is het publiceren van wetenschappelijk onderzoek één van onze kerntaken, maar hiervoor zijn geen aparte geldbronnen beschikbaar. Gaat staatssecretaris Dekker daar dan ook iets aan doen? Gaat hij ervoor zorgen dat kleinere instituten met hun meer praktijkgerichte onderzoek kunnen blijven publiceren, zodat de wetenschappelijke gemeenschap een gevarieerd aanbod aan wetenschappelijk onderzoek behoudt?

Dr. Myriam Lipovsky, Dr. Saskia van Broeckhuysen, Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, Zeist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden