‘Je hoort meer als je anders luistert’

Christel Don (23) is vierdejaars student psychologie. Ze werkt bij de Kindertelefoon...

‘Ik werk als vrijwilliger bij de Kindertelefoon. Geld was voor mij niet de hoofdmotivatie bij het vinden van een bijbaan. Mijn studiespecialisatie is kinder- en jeugdpsychologie, maar de universitaire opleiding is zo theoretisch, ik wilde graag iets praktisch. Na een selectieweekend kreeg ik een training. Nu werk ik hier tweeënhalf jaar.

Kinderen van 8 tot 18 jaar kunnen bellen met de Kindertelefoon. We hebben tegenwoordig ook de chat, die wordt steeds belangrijker. Chatten is iets laagdrempeliger dan bellen en jongeren msn’en natuurlijk veel, die zijn het gewend.

Bellen naar de kindertelefoon is anoniem. Kinderen bellen over van alles: over een overleden huisdier, scheidende ouders, pesten, mishandeling, seks, verliefdheid, uiterlijk, noem maar op.

Ik leer hier veel. Ik leer de sociale kaart kennen, welke instanties er zijn die de kinderen verder kunnen helpen. En vooral leer ik buiten mijn eigen normen en waarden denken, een open gesprek voeren. Het is een nuttige bijbaan, want na mijn afstuderen wil ik graag werken met kinderen. Maar ik merk ook in het dagelijkse leven dat ik anderen meer ruimte laat om hun verhaal te vertellen. Je hoort meer als je anders luistert.

Als je bij de Kindertelefoon begint heb je een soort reddersgevoel. Dat leer je los te laten. Je leert om niet meteen tips te geven, open vragen te stellen en de kinderen de ruimte te geven. Als een kind bijvoorbeeld zegt: ‘ik wil graag verkering vragen’, dan zeg je niet: je kunt misschien een briefje schrijven. Je leert vragen wat ze zelf al bedacht hebben en hoe ze dat idee vinden. Tips mogen wel, maar daar moet je niet meteen mee beginnen. Kinderen moeten zelf hun probleem oplossen. Het gaat om eenmalig contact, de kindertelefoon is geen professionele hulpverlenersinstantie. Als er meer hulp nodig is, verwijs je ze door. Bijvoorbeeld bij mishandeling. Als iemand zegt: ‘ik word geslagen’, dan vraag je verder naar de situatie, hoe vaak en waarom. Als het kind zegt: ‘ik wil dat het stopt, help’, dan leg je uit wie ze kunnen bellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden